Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Rustler, investiții în dezvoltare, prezență națională și profesionalism

Marius Ispas, Director Tehnic al Rustler România, detaliază elementele cheie în transformarea echipelor și companiei, într-o perioadă plină de provocări pentru clienți și piață. “Am atins un nivel de maturitate la nivel organizațional prin creșterea organică și plănuim în continuare dezvoltarea business-ului”, spune acesta.

Ce influențează cererea pentru serviciile de Facility Management, ce segmente ale pieței au o evoluție pozitivă…

Care sunt ingredientele cheie pentru motivarea echipelor și un leadership adecvat în această perioadă de transformări și provocări în economie?

Pot să afirm că sunt o persoană echilibrată şi rațională, care în cei 11 ani de experienţă în Rustler, prin acțiunile mele am oferit suportul şi deschiderea ca echipa să acționeze și obțină rezultate în acord cu valorile companiei, valori pe care le împărtășesc şi eu.  Abordarea raţională pe care o manifest constă în primul rând în a fi sincer cu propria persoană, dar și cu ceilalți în ceea ce privește realitatea obiectivă a lucrurilor. Consider că cele din urmă mă caracterizează ca fiind un lider care își coordonează şi motivează echipa prin puterea exemplului. Când există un nivel ridicat de asumare a responsabilitătii faţă de propria persoană, acest aspect se reflectă şi în cadrul echipei echipei, dar şi față de clienţii noştri şi generează satisfacţia muncii îndeplinite cu succes, primirea respectului cuvenit, şi dezvoltarea profesională.

Constant împărtăşesc colegilor mei faptul că în domeniul în care activăm este important să anticipăm și să să fim pregătiți pentru orice situație sau circumstanță, nu doar să reacționăm. Comunicarea deschisă și sinceră este cheia pentru a construi încrederea și respectul în Rustler. Prin implicarea activă în activitățile operaționale mă asigur că răspundem în moduri pe care le considerăm valoroase și adecvate pentru clienţii noştri şi acest aspect se reflectă şi în rezultatele companiei.

Cum evoluează structura companiei și care sunt cifrele reper în activitatea dvs. din ultima perioadă?

Compania a crescut an de an, iar în ultimii 3 ani –  perioadă delicată din punct de vedere socio-economic, echipa Rustler s-a consolidat la toate nivelurile, fapt dovedit și prin creșterea gradului de retenție al angajaților noștri. Aș menționa că invesțiile în dezvoltarea profesională a întregii echipe din acest interval se pot observa și în evoluția constantă a calității a serviciilor noastre. Pentru că am atins un nivel de maturitate la nivel organizațional prin creșterea organică, plănuim în continuare dezvoltarea business-ului în departamentele existente de Property și Facility Management, dar și în cele de Brokerage si Project Management, acestea fiind liniile principale de business la nivel de Grup.

Ce influențează cererea pentru serviciile de Facility Management, ce segmente ale pieței au o evoluție pozitivă din perspectiva companiei dvs?

În primul rând, alinierea la cerințele legale, care se aliniază tot mai mult la standardele europene privind masurile de siguranța în exploatare, dar si cele de sustenabilitate și protecție a mediului.

Legislația devine din ce în ce mai strictă din motive precum securitatea la incendiu întrucat numarul incidentelor din pricina incendiilor a ramas constant, neînregistrându-se scăderi în ultimul deceniu. Unele dintre motivele majore ale acestor incidente constau în lipsa modernizării sau înlocuirii rețelelor electrice învechite, dar și defecțiunile grave ale sistemelor de securitate, cum ar fi sistemul de alarmare în caz de incendiu, coroborat cu mentenanța precară a acestora.

Ținând cont că unul dintre rezultatele importante ale implementării de servicii complete de Facility Management este eficiența energetică, tot mai mulți utilizatori își vor îndrepta atenția către acest segment pentru a diminua impactul financiar cauzat de creșterea costului utilităților, a forței de muncă calificată, cât și a componentelor necesare în efectuarea mentenanței preventive și corective. În acest sens, pe fondul contextelor politico-economice actuale și a strategiilor la nivel global, s-a constatat o creștere dramatică a prețurilor utilităților, a materialelor și bunurilor, managementul aprovizionării devenind din ce în ce mai important pe zi ce trece. Implicit, costul serviciilor de Facility Management a crescut, mai ales dacă luăm în considerare și deficitul de forță de muncă tot mai acut și inflația.

Necesitatea serviciilor de Facility Management vine din cerințele legale și normele de siguranță aferente oricarui tip de proprietate imobiliară, fie că este din sectorul office, industrial, retail sau rezidențial. Ținând cont de puternica dezvoltare a sectorului industrial și logistic din ultimii ani, cât și de invesțiile viitoare anunțate în acest sector,  poate fi considerat la momentul actual, ca fiind cel mai important generator de cerere pentru servicii de Facility Management.

De asemenea, sectorul retail (centre comerciale și retail park-uri) – foarte dezvoltat în România, cât și segmentul rezidențial, influențează curba cererii in serviciile de Facility Management.

Cum influențează tehnologia eficiența în activitatea de Facility Management, ce soluții noi își doresc companiile?

Atât procedurile interne de lucru, cât și solutiile software au rolul de a eficientiza activitatea de Facility Management. Spre exemplu, software-ul de Facility Management dezvoltat de Grupul Rustler pune la dispoziție către utilizator sau client / proprietar informații în timp real despre statusul mentenanței preventive și corective, cât și istoricul fiecărui echipament/sistem din cladirile pentru care asigurăm aceste servicii.  În acelasi timp, studiem activ soluțiile IT noi care apar, atât la nivel global pentru a găsi noi metode de eficientizare a proceselor, cât și din prisma activității Facility Managerilor noștri. De exemplu, în prezent testăm un sistem care este utilizat în industria de Facility Management din SUA și Canada, în vederea implementării în activitatea noastră.

Noi considerăm că este vital ca fiecare dezvoltator/proprietar de imobile cu destinație comercială să implementeze încă din faza de proiectare un sistem specific de operare, care să fie utilizat pe toata durata de exploatare a imobilului. În acest mod se pastrează o arhivă cu adevarat utilă pentru statusul echipamentelor, gestionarea bugetelor operationale și analiza investițiilor. Se observa un interes tot mai ridicat în acest sens, unii dezvoltatori cooptând în echipele lor personal calificat care cunoaște foarte bine domeniul de Facility Management, și încep implementarea soluțiilor de acest tip. Cel mai important aspect pe care doresc să îl menționez, și de care ne lovim tot mai des în ultima perioadă este cel legat de forța de muncă calificată. În domeniul în care activăm, în primul rând avem nevoie de ingineri. Așa cum bine cunoaștem, meseria de Facility Manager (inginer de mentenanță) este complexă, care îmbină cunoștinte diverse din arii de expertiză precum: inginerie, legislatie, financiar, comunicare. Cu cerințe atât de complexe, este important să se conștientizeze faptul că mare parte din costul asociat serviciilor de Facility Management este rezultat de resursa umană, care pe lângă cele menționate mai sus, trebuie să aiba capacitatea de a întelege și de a opera soluțiile IT specifice, precum și să interpreteze și să raporteze procesele de lucru.

Continuăm să ne concentrăm pe eficientizarea proceselor și a resurselor din plan operațional în departamentul de Facility Management – întrucat această divizie reprezintă core business – ul companiei și generează cea mai mare cotă din profit, pentru a oferi clienților noștri cele mai eficiente și prompte servicii din piață.



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Ziua Maghiară și TIFF Lounge intră în program la Cluj

Articolul următor

Totul despre eficiență energetică, finanțări europene și tranziție energetică

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Citeste mai mult

TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene

Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
Educație
Citeste mai mult

Vizită regală la Oradea

Marți, 22 aprilie 2025, Primăria Oradea a avut onoarea de a-i primi pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei…
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share