Cel mai mare eveniment de networking organizat vreodată în acest domeniu în România a suscitat un interes enorm: 650 de cereri de participare. Principalele teme dezbătute: parteneriatele, decarbonizarea și criza de personal.
“Ne aflăm aici în prezența unor reprezentanți majori ai domeniilor construcțiilor, instalațiilor, de la nivel local și național, ai firmelor de proiectare și arhitectură, ai dezvoltatorilor imobiliari. La acest networking sunt prezenți reprezentanți ai mediului academic de profil, dar și ai instituțiilor de reglementare implicate în activitatea acestor industrii. E important cum ne adaptăm vremurilor care vin peste noi”, a subliniat Laurențiu Plosceanu, președintele Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții (ARACO), prezentator al evenimentului.
“Îmi pare extrem de bine că sunt în Cluj, nu mai pot spune deja că mă fascinează sau mă uimește, ci un oraș care confirmă toate așteptările. Mă bucur ca breasla constructorilor a reușit să se adune în orașul cel mai frenetic din punctul de vedere al dezvoltărilor de toate felurile din România. Sper ca modelul Clujului să fie molipsitor și pentru alte orașe, să ne întâlnim și în alte localități cu astfel de ocazii.
Pentru orice companie, spiritul Ardealului, al Clujului pot să aducă un plus major care să o ajute să crească sănătos pe o perioadă îndelungată. Bucureștiul e capitala României, dar în ultimii 10 ani Clujul a fost dat întotdeauna ca exemplu pentru de cele mai bune lucruri, inclusiv pentru competiții sportive sau evenimente culturale”, a spus Cristian Erbașu, director general al companiei cu același nume.
Decarbonizarea, prioritate în domeniu
“În ultimele ediții ale evenimentului am observat o creștere de la an la an; am calculat că primele 10 firme cu profil de construcții cu capital privat au cifre de afaceri de 3,6 miliarde de lei și grupează 4.300 de angajați. Aceasta vorbește de la sine, sunt 720 de milioane de euro sumă cumulată în aceste 10 firme prezente în sală”, a observat Adrian Ielciu, director general al Stadt Construct.
“În această seară am adus tot spectrul care, într-un fel sau altul, generează construcții în lume, printre care educație, arhitectură, asociații patronale și profesionale. Fără educație nu există progres, fără înțelegere nu există contracte finalizate, fără curaj nu se începe nimic în viață”, crede Ioan Așchilean, președinte al ACI Cluj.
“Asistăm la cel mai mare eveniment de construcții din Transilvania pentru că acest sector generează emoții și este foarte interesant, iar noutățile sunt mereu în fața noastră, fiind foarte multe. În momentul de față nu mai este suficient să construim sustenabil și durabil. Trebuie să vorbim despre decarbonizarea construcțiilor, poate că urmează decarbonizarea industriei apei și a transporturilor.
E normal să discutăm despre aceste lucruri pentru că, până în 2050, vom fi 10 miliarde de oameni pe planetă, iar probabil că gazele naturale vor fi înlocuite de hidrogen. Trebuie să ne mândrim cu sectorul construcțiilor din Cluj. În topul IBC Focus, cei mai mari 10 constructori din județ sunt Electrogrup, Wincon, ACI, Kesz Construcții, Willy Naessens, Aedificium, Aqua Serv, Nord Conforest, TCI și Hexagon”, a precizat Dan Mureșan, directorul M Install.
Între concurență și parteneriate
“Noi avem o activitate de 65 de ani în domeniu, în 2023 am atins o cifră de afaceri de 150 de milioane de lei. În acest moment suntem într-un plin proces de întinerire a colectivului, formăm o echipă dinamică, una care își propune să facă față cu brio tuturor schimbărilor și provocărilor în domeniu”, a relatat Ovidiu Lazăr, director tehnic al TCI.
“La finalul anului trecut am livrat o structură prefabricată pentru Concelex, destinată unei clădiri a Aeroportului Internațional Maramureș. Suntem nou-veniți în această industrie.
Este important ca managerii din construcții să socializeze nu doar cu partenerii sau furnizorii lor, ci și cu firmele concurente, așa cum ni s-a părut nouă a fi Concelex, dar cu care am reușit în cele din urmă să colaborăm chiar foarte bine. Să nu uităm că în România este mult de lucru în acest domeniu”, a remarcat Bogdan Irsik, cofondator al Wincon.
“M-am întrebat de multe ori ce ne menține în această activitate grea de construcții și mi-am dat și răspunsul dragostea față de această meserie, pentru frumoasele realizări, mândria de a realiza pentru ceilalți lucruri trainice și durabile.
Acest sentiment m-a încercat atunci când am finalizat lucrările la prima școală nouă cu destinație specială pentru copiii cu dizabilități din România. Am avut o mare bucurie atunci când am constatat cu câtă dragoste muncitorii, inginerii, arhitecții au lucrat acolo și au obținut un rezultat minunat”, a spus Dorin Așchilean, președintele Nord Conforest.
Facultatea de Construcții a produs 21.000 de absolvenți
“Acest mediu în care ne aflăm este marea familie a constructorilor. Îi reprezint aici pe cei 115 colegi ai mei și pe cei 2.500 studenți ai facultății la nivel de licență, master sau doctorat. Marea mea bucurie este că în această sală am regăsit absolvenții de-ai noștri ajunși oameni de succes. Este cea mai mare satisfacție, împlinire a mea: să văd că sunt acum oameni realizați.
În cei 70 de ani ai facultății noastre am avut 21.000 de absolvenți, dintre care foarte mulți se află aici. E important ca mediul economic să rămână alături de noi, pentru astfel vom putea să avem acei absolvenți de calitate pe care companiile și-i doresc”, consideră Daniela Manea, decanul Facultății de Construcții Cluj.
„Facultatea noastră pregătește specialiști în sectorul ingineriei geodezice, cu rol esențial în construcții și infrastructură. Mulți absolvenți activează cu profesionalism în domeniile cadastrului, urmăririi comportării construcțiilor și terenurilor, fotogrammetriei și cartografiei și topografiei inginerești. Profesia de geodez are o vechime de 200 de ani în România”, a dezvăluit Tudor Sălăgean, decan al Facultății de Silvicultură și Cadastru Cluj.
“Înainte de a trăi sub apă, trebuie să învățăm să construim sub apă, iar lucrul acesta nu va fi deloc ușor pentru că vor veni niște provocări. Eu nu aș fi deloc liniștit despre perioada care urmează. Suntem aici foarte mulți oameni în concurență, în alte situații aceiași oameni suntem parteneri și chiar arbitri.
Este foarte clar că lucrurile nu vor putea merge mai bine decât dacă asigurăm o convergență. În numele a cinci școli de arhitectură din România care s-au aliat, al unei profesii de arhitect care încearcă să fie coerentă cu ea însăși și cu toți ceilalți, sper să realizăm această convergență”, propune Șerban Țigănaș, decanul Facultății de Arhitectură Cluj.
2 ani de licitații pentru lucrări de miliarde de euro
“Vedem că de la o ediție la alta suntem din ce în ce mai mulți la acest eveniment; în ritmul acesta la anul va trebui să îl ținem în vecini, pe Cluj Arena. Vreau să vă văd pe voi, cei din acest sector de activitate, că vă reuniți, că faceți acele asocieri, joint ventures.
Să participați la licitații și să luați voi caimacul acestor mari resurse care sunt disponibile în investițiile majore de infrastructură și construcții din România. Mai sunt cam doi ani de licitații pentru aceste resurse mari și este păcat ca acești bani să nu rămână la noi în țară”, a avertizat Sorin Bota, președintele Companiei Naționale de Investiții Rutiere.
“Societatea noastră este una privată cu capital de stat, furnizează apă și întreține rețele de canalizare în două județe, Cluj și Sălaj. Am avut o cifră de afaceri anuală de 80 de milioane de euro, dispunem de 2.000 de angajați. Împreună cu mulți dintre constructorii prezenți derulăm investiții de peste 400 de milioane de euro”, a arătat Călin Neamțu, director general al Companiei de Apă Someș.
“Aria de distribuție a companiei noastre este 40,7% din suprafața României, mulți dintre voi aveți afaceri și în afara Clujului. În 18 județe, de la Satu Mare la Focșani, noi distribuim energie, avem 4 milioane de utilizatori finali, și 200.000 km de rețele de distribuție. Suntem mari și suntem de la Cluj, aici fiind sediul nostru social. Suntem un partener pentru voi, cei din industria construcțiilor.
În 2022, în județul Cluj am restituit cota de 1 milion de euro pentru dezvoltări, iar anul trecut, 1,5 milioane. Cifra noastră de afaceri este de 3,5 miliarde de lei. Suntem partenerii dvs și sunt mândră că datorită vouă s-a dezvoltat Clujul”, a mărturisit Mihaela Suciu, director general al Distribuție Energie Electrică România.
18 inspectori controlează 3.500 de investiții
“Instituția noastră din subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) are ca principală atribuție exercitarea controlului statului în toate ramurile industriei construcțiilor. Suntem finanțați din fonduri proprii asigurate din cotele legale plătite de mulți dintre investitori.
Acestea pot fi interpretate ca o taxă în plus ce apasă pe umerii dezvoltatorilor sau o investiție în calitate, misiunea de bază a instituției. Facem această treabă, la nivelul județului, cu 18 inspectori. Eu zic că reușim, deși avem în evidență 3.500 de investiții și acționăm la mii de sesizări. Dispunem de laboratoare de încercări, stații de betoane”, consideră Cosmin Rus, inspector șef al Inspectoratului Județean în Construcții.
“Regionala noastră se ocupă cu mentenanța, reabilitarea și modernizarea drumurilor din Nord-Vest României. Avem în administrare șapte județe, 2.700 km de drum național, dintre care 150 km de autostradă”, a amintit Mihai Iuga, directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj.
Lipsă acută de personal în domeniu
“Noi ne-am propus să promovăm calitatea, să încurajăm competiția și proiectele de succes. Dorim să contribuim împreună la ridicarea ștachetei în arhitectură, construcții, în general la a ne face o țară și niște orașe mai frumoase în care să trăim”, a arătat Mihai Racu, președintele Uniunii Arhitecților Filiala Cluj – Sălaj.
„Faptul că ne regăsim aici mediul academic, asociațiile profesionale, patronatele în construcții înseamnă mare lucru, am pledat mereu pentru această unitate. Din păcate, nu avem reprezentanți ai MDLPA în sală, deși aici suntem toți cei care putem să dăm valoare profesiei de constructor. Triumviratul arhitect, constructor, inginer în instalații contribuie la edificarea unei construcții; mai nou ni se alătură auditorii energetici.
Avem de răspuns la noi paradigme: decarbonizarea, Building Information Modelling. Imaginați-vă cum vor arăta șantiere noastre când le vom aplica! Să nu uităm că resursa umană e capitalul cel mai important. Împreună, toți cei prezenți, trebuie să o conservăm, să o prezervăm și să o instruim, în așa fel încât să răspundem provocărilor viitoare”, a încheiat Ioan Doboși, președintele Asociației Inginerilor Instalatori.
Privații și statul, la aceeași masă
Printre invitații speciali s-au mai numărat, din mediul de afaceri, Dan Pitic – Scala & Ax Perpetuum, Alexandru Fulga – Concrete & Design Solutions, iar din partea instituțiilor și organizațiilor, Viorel Pleșa – Garda de Mediu Cluj, Radu Rațiu – Comisia de Urbanism Cluj-Napoca, Ciprian Neag – Inspectoratul de Poliție al Județului, Dinu Popescu – ARIC, Cosmin Morărescu – Ordinul Arhitecților Filiala Transilvania.
Construction & Infrastructure Summit, cel mai important eveniment de profil din România, a adunat, la Chios Lounge, specialiști din construcții, industrii auxiliare și autorități de reglementare. Acesta a fost inițiat de agenția Intelglobalis Consulting prin platforma X Party & Networking (XPN) în parteneriat cu ARACO.
Evenimentul a adunat manageri ai companiilor majore din construcții și instalații, firmelor de proiectare și arhitectură, dezvoltatorilor imobiliari. Au fost invitați reprezentanți ai universităților și autorităților implicate în activitatea acestor industrii, sub forma unui mediu construit special în vederea asigurării unei comunicări directe și nemijlocite a factorilor de decizie.
Dincolo de poze, autoprezentarea realizarilor , dincolo de socializarea din poze, ar trebui sa va organizati, sa faceti un catalog de specializari pe care le aveti voi, sa va vedem ca va asociati la proiecte mai mari, sa luati macar ceva banuti europeni, atat cat a mai ramas de luat ca se stie vine Ucraina si Moldova probabil si Serbia, etc si Romania v-a deveni contributor net la fondurile europene. Deci in curnad nu o sa mai fie bani.Asociere, fuzionare, putere mai mare , capacitati mai mari, echipamente mai moderne. Asocierea fuzionarea atrage putere mai mare in negocierea pretului, a expertizei a pretului la materiale etc… Numai bine!