Diriguitorii Spitalului Regional de Urgență (SRU) Cluj vor să construiască la foc automat, în patru ani, un obiectiv care trenează de două decenii.
Ministerul Sănătății (MS) a organizat, pe șantierul din comuna clujeană Florești, o ceremonie „de spargere a solului” pentru viitorul SRU, marcată de autorități prin mutarea cu lopata a unei grămezi de pământ, în ton cu vremurile electorale prezente.
Două macarale au fost aranjate simetric, excavatoarele, buldozerele, compactoarele, aliniate ca la paradă, iar operatorii acestora, expuși pe linie în fața utilajelor. De altfel, chiar „regizorul principal” al manifestării, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a recunoscut că de fapt lucrările erau deja începute de ceva timp.
Vocile Bucureștiului
“Lucrările au început efectiv la cele trei SRU – Iași, Craiova și Cluj. Va fi o inaugurare simbolică pentru că deja constructorul este aici de o lună, iar execuția a ajuns la 10%. La Cluj este o situație mai specială, trebuie făcuți pereți de sprijin pentru acest teren care va fi excavat, trebuie pregătit, dar sunt convins că executantul se va încadra în timp.
Noi vom face tot ceea ce este posibil ca activitatea de construcție a edificiului să nu aibă niciun fel de întârziere. În România se construiesc acum spitale în foarte mare viteză, dar cu bună calitate.
Avem 20 de spitale în Planul Național de Redresare și Reziliență aflate în construcție sau aproape de debutul lucrărilor, multe sunt în subordinea primăriilor și consiliilor județene care au un interes legitim de a proteja sănătatea comunităților lor”, a spus Alexandru Rafila.
“Calitatea asistenței medicale se va îmbunătăți vizibil, iar parteneriatele publice sau instituționale au rolul de a răspunde acestei nevoi a cetățenilor. SRU va fi locul unde mulți dintre studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu (UMFIH) își vor desfășura activitatea.
Este aici Ștefan Florian, directorul viitorului Centru de Patologie Cerebrovasculară și Neurochirurgie (CPCN), obiectiv aflat într-o stare avansată de construire. SRU se va face, dar trebuie să fim siguri că va fi un acces rapid spre această unitate, iar traficul spre Florești este acum foarte complicat, am constatat și eu azi acest lucru, însă cred că va fi acest interes să se găsească o soluție.
Autoritățile locale au fost la baza acestui proiect sau au ajutat cu diverse autorizații necesare pentru acest SRU care va reuși să devină un reper pentru Ardeal care avea demult acest obiectiv alături de altele care vor fi concretizate de autoritățile locale. Sper ca peste patru ani să asistăm la inaugurarea acestui spital”, a arătat ministrul.
“Românii au dreptul să fie tratați cât mai aproape de casă, în condiții moderne, de către medici buni. SRU Cluj este un proiect așteptat de foarte mulți ani. În timpul mandatului meu de prim-ministru am făcut pași esențiali în această direcție și mă bucur că, în sfârșit, putem da startul lucrărilor. Investiția a fost posibilă datorită colaborării între administrația centrală și cea locală”, consideră președintele Senatului României, Nicolae Ciucă.
Vocile sănătății
“La început au fost povești, eram directorul Direcției Județene de Sănătate Publică în 2004, când am prezentat, alături de fostul ministru Vasile Dîncu și de alți miniștri, primul proiect al viitorului SRU în Cluj. Au trecut 20 de ani, dar au ajuns la momentul în care oamenii de bine, cu gânduri bune, s-au adunat și au făcut ca un vis de decenii să devină realitate.
O spun în contextul unui alt proiect drag mie, CPCN, care vine să sublinieze un program lansat în curând pentru acest domeniu, o construcție unică pe care mi-ar face plăcere să o putem vizita după această lansare. Nu pot să spun că am albit de când tot aștept, sunt cam tot așa pe cap, dar mă bucur că ne aflăm în acest moment.
Deci aștept primul pas, inaugurarea CPCN, care sperăm să o avem, potrivit contractului, la sfârșitul lui 2024 sau începutul lui 2025, iar peste patru ani să ne revedem sănătoși aici, la inaugurarea SRU”, a spus Ștefan Florian, președintele Societății Române de Neurochirurgie.
“Ca parte a misiunii noastre de responsabilitate socială, vom asigura formarea și specializarea resursei umane necesare bunei funcționări a SRU. În ultimii ani am mărit substanțial numărul de studenți la medicină și asistență medicală, având în vedere că un spital are nevoie de profesioniști bine pregătiți, cu abilități practice dovedite, competențe în comunicare, toate grefate pe o etică profesională ireproșabilă.
Sperăm ca noul SRU să fie pentru UMFIH baza de învățământ pe care ne-o dorim, modernă și funcțională, în care viitorii profesioniști ai sănătății să poată dobândi competențele necesare pentru a putea profesa în orice sistem medical din lumea asta, având în vedere numărul mare de studenți internaționali pe care îi avem.
Apreciem în mod deosebit spațiile didactice generoase de educație din proiect care vor fi utilizate de studenți și rezidenți, amfiteatrele și viitorul centru de simulare al spitalului care va permite învățarea sau perfecționarea manevrelor medicale pe simulatoare moderne, totul pentru a crește siguranța și calitatea actului medical. Pentru a veni în ajutorul studenților și rezidenților, UMFIH va încerca să construiască în vecinătatea SRU un cămin cu 500 de locuri pentru aceștia”, a anunțat rectorul UMFIH, Anca Buzoianu.
Vocile administrației
“Mă bucur că am putut fi, acum mulți ani, acela care a semnat hotărârea de guvern prin care acest teren de 7 ha, din Florești, a fost dat pentru realizarea SRU. În calitate de primar al Clujului, împreună cu colegii mei, am reușit să schimbăm proiectul metroului, cu aprobarea Guvernului și a UE, ca lucrările să înceapă de aici, din Florești, pentru a putea asigura un al treilea acces suplimentar la SRU.
În 24 mai, vom deschide lucrările la primul tronson al Centurii Metropolitane Cluj, care are ca menire principală lărgirea de la patru la șase benzi a drumului Cluj-Napoca – Florești pentru a asigura în primul rând accesul direct la SRU pentru ambulanțe, dar și pentru transportul public dedicat.
Avem în această zonă proiecte de peste 3 miliarde de euro în lucru. UMFIH ne-a oferit motivul pentru care să realizăm acest spital: degeaba dorești, dacă nu nu ai și resursa umană capabilă să facă posibil un asemenea SRU”, susține edilul Clujului, Emil Boc.
“La SRU, medicii noștri vor salva vieți cu ultimele tehnologii pentru că acesta înseamnă acces la servicii medicale de calitate și mai ales speranță. Noi vom fi un partener de nădejde, sperăm să fim cu toții sănătoși și să implementăm acest proiect”, a menționat primarul din Florești, Bogdan Pivariu.
“Acest teren are o istorie lungă. În 2011 a fost transferat, prin hotărâre de guvern, către Consiliului Județean (CJ) Cluj, care prin preluarea sa a avut obligația să cheltuiască o sumă importantă pentru a putea să îl curețe, având un depozit de muniție important și două clădiri ale armatei care trebuiau demolate și mutate.
Au fost probleme juridice, altele legate de terenul vecin ce aparține Companiei de Apă Someș, subordonată CJ Cluj. Într-o perioadă scurtă am reușit să le rezolvăm, inclusiv planul urbanistic zonal.
În 2018 am predat terenul, curat și intabulat, către MS. Vom continua să ne implicăm în proiect, avem obligații în partea de infrastructură, utilități, pasarela de intrare, pe care nu le-am asumat”, a arătat președintele CJ Cluj, Alin Tișe.
Vocile din șantier
“În afară de continuarea șantierului, „în spate” noi avem de realizat și operaționalizarea acestui spital. Nu este de îndeajuns doar construcția, până în 2028 trebuie să fie complet funcțional: medicii și tot personalul să opereze acest spital. Avem o echipă de profesioniști care lucrează la construirea tuturor acestor trei spitale”, susține Adrian George Popa, director al Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS).
“Este una dintre cele mai importante investiții din țara noastră cu sprijin financiar european, cea mai complexă investiție a cărei finanțare o gestionăm. Suntem o organizație cu experiență și un set de competențe acumulate în 25 de ani de activitate în domeniul managementului fondurilor UE pe care le vom pune la dispoziție acestui proiect.
E un proiect cu dimensiune strategică la nivelul regiunii a cărui implementare va genera o sporire semnificativă a accesibilității și calității serviciilor medicale. Suntem convinși că prin colaborare cu ANDIS vom găsi soluții la toate problemele inerente care vor apărea în procesul de implementare”, a spus Călin Măgurean, șef al Organismului Intermediar Sănătate – Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest.
“Noi suntem aici să facem treabă, așadar să și dovedim ceea ce spunem. Am ajuns la prima fază a unui proiect foarte complex. Până acum am fost implicați în două proiecte de infrastructură critică din Transilvania, la Sibiu și Câmpia Turzii. Prin profesionalismul echipei am reușit să ne încadrăm în termen, pe alocuri chiar să le devansăm. Dincolo de obligațiile profesionale și contractuale, suntem însuflețiți și de participarea în proiecte pe care le poți povesti nepoților.
Acest spital va fi unul foarte modern, licitația ANDIS având printre cerințe implementarea standardului Building Information Modelling în construcții. Deja am pus platforma la punct, iar prin aceste tehnologii moderne vom livra performanța cerută”, a specificat Cătălin Podaru, director general al antreprenorului Ubitech Construcții. Compania face parte din grupul Leviatan alături de eConfaire Immersive Design și Copraag Entrepreneur.
Invazie de politicieni
MS și ANDIS au organizat, în 18 mai, pe amplasamentul viitorului SRU, în comuna Florești, o ceremonie la care au participat reprezentanți ai unor instituții și autorități europene, naționale, regionale și locale. Printre invitați s-au mai numărat Lucian Bode, Mircea Abrudean, Daniel Buda, Vasile Dîncu, Răzvan Ciortea, Dan Tarcea, Aurelia Cristea, Remus Lăpușan, Ioan Oleleu, Alexandru Cordoș, Laura Pop Chiorean, Horia Șulea.
În 21 februarie, ANDIS și MS au semnat contractul de finanțare pentru SRU Cluj (faza 2), de 3,3 miliarde lei, din care valoare eligibilă 2 miliarde. În 28 februarie, ANDIS a parafat contractul de lucrări de construcții (pachetul 1) la SRU Cluj, câștigat de Ubitech pentru 52 de milioane lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA). Acesta se întinde pe 16 luni (8 luni execuția, alte 8 mentenanță și supraveghere).
În 2 aprilie, ANDIS a semnat contractul de prestări de servicii de supraveghere a lucrărilor de construcții, de 25 milioane lei, fără TVA. Contractant este asocierea Venturo Investment, Koltek Musavirlik, Darcom Energy Solutions. În 22 aprilie, supervizorul a emis ordinul administrativ de începere a lucrărilor de construcții pentru primul pachet al proiectului SRU, constructorul mobilizând utilaje și personal.
SRU Cluj urmează să aibă o capacitate de 850 de paturi. Acesta va fi centrul principal pentru îngrijirea pacienților critici și a cazurilor complexe din RNV. Va include un centru dedicat cardiologiei, un bloc operator integrat și va furniza servicii de spitalizare de zi și chirurgie de zi. Costurile SRU Cluj erau estimate la 660 milioane €, față de 578 milioane inițial.
Finanțarea este asigurată, în principal, de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu 400 milioane € (contribuție națională și fonduri UE), plus un credit de 250 milioane € de la Banca Europeană de Investiții. Inițial, SRU Cluj urma să fie operațional în 2026, conform memorandumului aprobat de Guvernul României. Proiectul este vehiculat însă din 2004; patru ani mai târziu, forul județean îl voia în comuna Apahida, pe un teren de 15 ha, locație ulterior abandonată.
Servicii estimate pentru primul an de operaționalizare:
- Internare continuă: 45.000 cazuri / an
- Urgențe: 100.000 / an
- Servicii ambulatorii: 260.000 / an
- Cheltuieli de operaționalizare anuale: 81,4 milioane €
- Buget disponibil anual: 91,4 milioane €