Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Podul aerian Transilvania – Moldova revine în actualitate

În dialogul pe care l-am avut, în contextul Adunării Generale a Asociației Aeroporturilor din România (AG - AAR), cu Tarom, Fly Lily, Animawings, am manifestat dorința de a lega Iașiul nu numai de București, la nivelul țării.
Noul terminal T4 al aerogării ieșene a presupus o investiție de 100 de milioane de euro | Foto: CJ Iași

Diriguitorii aeroporturilor internaționale din Iași și Cluj-Napoca agreează reluarea curselor între “capitalele” celor două regiuni istorice.

“În dialogul pe care l-am avut, în contextul Adunării Generale a Asociației Aeroporturilor din România (AG – AAR), cu Tarom, FlyLili, Animawings, Turkish Airlines, am manifestat dorința de a lega Iașiul nu numai de București, la nivelul țării. Poate facem o legătură directă cu Clujul. Sunt convins că și de o parte, și de alta a Arcului Carpatic sunt doritori care vor să ajungă în aceste două orașe.

La Iași avem un bazin mai mare decât cel care interferează Clujul pentru că sunt 5 milioane de locuitori în Moldova noastră, plus 3 milioane dincolo de Prut, deci 8 milioane de oameni deserviți de trei aeroporturi: Iași, Bacău și Suceava”, a spus președintele Consiliului Județean (CJ) Iași, Costel Alexe.

“În acești ultimi 11 ani România și-a modernizat aproape întreaga infrastructură aeroportuară cu ajutorul fondurilor UE – Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Mingea este în curtea Guvernului, sper să găsim înțelegere la Ministerul Finanțelor pentru a acorda facilități sau să se modifice legislația pentru ca buna desfășurare a activității pe aeroporturile țării să permită dezvoltarea tuturor”.

În dialogul pe care l-am avut, în contextul Adunării Generale a Asociației Aeroporturilor din România (AG - AAR), cu Tarom, Fly Lily, Animawings, am manifestat dorința de a lega Iașiul nu numai de București, la nivelul țării.

Doar cu avioane mici

“Legătura aeroportuară Iași – Cluj-Napoca poate fi înființată pe viitor. Există solicitări pentru reintroducerea acestei curse, iar pentru a diminua costurile pot fi introduse avioane cu 30 de locuri”, a arătat președintele AAR, David Ciceo, director general al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj (AIAIC).

“La acest eveniment al asociației participă 140 de specialiști din aeroporturi, companii aeriene, ROMATSA, parteneri, toți actorii principali care contribuie la deservirea aeronavelor și pasagerilor. Este o ediție aniversară, împlinim 25 de ani de la înființarea asociației noastre”, a marcat contextul discuțiilor șeful AAR.

Mizează pe terminalul nou-nouț

“Iașiul devine un pol important în piața aviației. Greul de-abia acum începe, de când am deschis noul terminal pentru zboruri. Vrem să avem un aeroport pus la punct cu tot ceea ce trebuie. Schimbăm idei în aceste zile, strângem contactele de afaceri, identificăm oportunități în așa fel încât să aducem tehnologii în aeroporturile noastre ca să putem oferi pasagerilor experiențe plăcute și confortabile.

Vom găzdui evenimente pentru a scoate capul în lume, să devenim mai cunoscuți, nu să așteptăm companiile să vină la noi și să convingem că Iașiul are oportunități”, anunță directorul AII, Romeo Vatră.

„România începe să devină un jucător strategic în ceea ce privește zborurile, marile aeroporturi ale țării au intrat într-un proces de modernizare care înseamnă și creșterea capacităților de transport pentru persoane și marfă. Aceasta ne arată că există interes foarte clar la nivel european și mondial ca România să fie un jucător pe piața transporturilor aeriene.

Iașiul s-a transformat prin apariția terminalului T4 dintr-o cenușăreasă într-o prințesă a zborurilor. Nu mai suntem împiedicați de incapacitatea de a procesa numărul de călători; dimpotrivă, așteptăm și mai mulți pasageri și companii pentru a face o afacere bună la Iași, dar și creșterea nivelului de trai care va duce la majorarea numărului de persoane care își permit o cursă cu avionul”, a menționat primarul Iașiului, Mihai Chirica.

Ieșenii se bazează pe facilitățile recent date în folosință | Foto: AII

Tăiate de la fondurile europene

La Iași, au avut loc, în perioada 28-29 mai, Conferința Anuală și Adunarea Generală a AAR, care au grupat și instituții de stat cu atribuții în siguranța și securitatea aeronautică sau companii aeriene. Principalele teme dezbătute la conferința “Geopolitică și aeroporturile din România” au fost legate de “legea austerității”, noua lege aeroportuară, imposibilitatea folosirii fondurilor UE pentru dezvoltarea aeroporturilor din România (nu mai sunt eligibile pe actualul exercițiu financiare ale UE decât pe energie verde sau digitalizare).

Conferința Anuală a AAR a oferit un prilej pentru directorii aeroporturilor și reprezentanții companiilor aeriene de a se întâlni cu reprezentanții instituțiilor de stat cu atribuții în siguranța și securitatea aeronautică, pentru a dezbate cele mai actuale teme care privesc transportul aerian. La ședință au participat și specialiști în aviație din țară și străinătate.

Agenda conferinței a inclus subiecte legate de piața aviației din România, provocările cu care se confruntă aeroporturile în contextul aderării la Spațiul Schengen, competiția pe plan intern între companiile aeriene europene. Participanții au dezbătut teme despre aviația civilă românească în context european și au discutat despre dezvoltarea traficului cargo în România.

Terminalul extins de la Cluj, din 4 iunie

AIAIC va marca extinderea terminalului de plecări la început de iunie, investiție de 73 milioane € prin POIM 2014-2020 ce permite o capacitate de procesare de 4,5 milioane pasageri/an. Proiectul include extinderea suprafeței terminalului cu 7.200 mp,  fluxuri Schengen și Non-Schengen, echipamente de securitate de ultimă generație, extinderea platformei de staționare a aeronavelor cu 9.000 mp.

Cursa în triunghi a eșuat

În 2018, Blue Air suspenda cursa Timișoara – Iași – Cluj “din cauza fricțiunilor create de Aeroportul Internațional Traian Vuia (AITV)”, iar în perioada pandemiei operatorul privat intra în incapacitate de plată. Anul trecut, directorul AITV, Gabriel Stamatovici, și-a manifestat intenția de a relua cursele în triunghi, cu un alt operator, însă doar cu aeronave de 12 locuri și numai din 2025 încolo.



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Filmare: Cum arată Băile Felix după o investiție de 7 milioane de euro

Articolul următor

Transformarea business-ului pentru viitor, între necesitate și decizii lente

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Citeste mai mult

TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene

Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
Educație
Citeste mai mult

Vizită regală la Oradea

Marți, 22 aprilie 2025, Primăria Oradea a avut onoarea de a-i primi pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei…
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share