Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Consorțiul P2GreenEST sprijină IMM-urile să acceseze piețele din Rep. Moldova, Ucraina și Serbia

Conferința P2GreenEST

Soluțiile inovatoare bazate pe principiile economiei circulare concepute de companiile din România, Franța și Spania, au fost promovate în piețele din Republica Moldova, Serbia și Ucraina în cadrul proiectului derulat de consorțiul P2GreenEST. „Gândim deja proiecte comune”, Lajos Vajda, președintele Green Energy Cluster.

Finalizarea proiectului P2GreenEST a oferit posibilitatea membrilor consorțiului să dezbată și să prezinte rezultatele obținute pe teme precum internaționalizarea IMM-urilor în piețe noi, importanța achizițiilor publice verzi și circulare, dar și tranziția IMM-urilor către economia verde.

„Sunt convinsă că colaborarea dintre Vest şi Est poate fi una de succes, mai ales în cadrul ambiţiilor planului de economie verde şi planului de acţiuni de economie circulară. Împreună putem face tranziţia energetică şi sustenabilă. Clusterul Green Energy a introdus bioeconomia ca vector în cadrul strategiei de dezvoltare a clusterelor din întreaga Regiune Centru. Rezultatele proiectului P2GreenEst vin în contextul unui efort mai amplu şi susţinut întreprins de Green Energy Cluster, în decursul anilor”, declară Cristina Colonna d’Istria, coordonatorul Consorțiului P2GreenEST.

Relevanța proiectului a fost subliniată și de secretarul de stat Roxana Mînzatu, fost președinte în cadrul Agenției Naționale de Achiziții Publice.

„Eforturile de a colabora în industrie, pe orizontală și verticală, nu sunt întotdeauna sprijinite optim de autoritățile publice. Pentru mine, este inspirațională activitatea Clusterului Green Energy alături celelalte clustere din România în sensul atragerii și conectării experților din aceeași industrie, însă provenind din sectoare diferite. Folosind aceste criterii ne conectăm cu capacităţile de producţie locală, care prezintă o amprentă de carbon mai redusă pentru că evident sunt mai aproape. Munca dumneavoastră şi concluziile extrase în urma proiectului sunt elemente pe care le prezint actorilor publici, care, ulterior, pot deveni legislaţie sau care pot fi integrate drept norme sau transformate în comportamente” – Roxana Mînzatu.
Semnarea Acordului de parteneriat P2GreenEST – Brașov, mai 2024 (Lajos Vajda, Cristina Colonna d’Istria, Ana Osoro Barro, Mihai Bîlbă)

11 țări reprezentate în Consorțiul P2GreenEST

P2GreenEST este unul dintre cele 6 proiecte finanțate în cadrul unul apel lansat de Consiliul European pentru Inovare și Agenția Executivă pentru IMM-uri (EISMEA). Comisia Europeană oferă suport nu doar în direcția achizițiilor publice verzi, dar și în zona internaționalizării IMM-urilor.

„Misiunea noastră este să construim punți de legătură între oameni și organizații. Din acest motiv, avem reprezentate 11 țări în acest proiect. Credem cu tărie în efectele pozitive pe care le produce tranziția către economia verde”, declară Boglárka Vajda, reprezentant al Clusterului Green Energy, partener proiect P2GreenEST.

Așteptările Comisiei Europene în termenii indicatorilor de sustenabilitate impuși în vederea accesării finanțării au fost explicate de reprezentantul Consiliului European pentru Inovare și Agenția Executivă pentru IMM-uri (EISMEA).

„Ne așteptăm ca beneficiarii să acumuleze cunoștiințe profunde, să cunoască mai bine fenomenul și să dezvolte o capacitate administrativă mai mare”, arată Iker Ayerbe – project advisor.

Proiecte comune de economie circulară, deja în lucru

Lajos Vajda, președintele Green Energy Cluster, evidențiază a priori aportul structurilor precum cel furnizat de P2GreenEST în efortul IMM-urilor de a penetra piețe noi.

„O firmă mică nu are nicio şansă nici în Republica Moldova, nici în Serbia, Franţa sau Spania. Însă dacă structurile pregătesc relaţiile internaţionale, atunci vor avea succes. Este important să promovăm şi concepte, precum satul sustenabil din punct de vedere energetic. Energia se poate produce din biomasă. Masa lemnoasă rezultată din activităţile de întreţinere este exploatată prin tocare. Pentru companii din Franţa sau Spania este dificil să vină în Republica Moldova, însă pentru companiile româneşti piaţa vecină este la îndemână. În acest moment, gândim deja proiecte comune”, declară Lajos Vajda.


Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Începe „SAINT-GOBAIN NATIONAL TROPHY”

Articolul următor

REGIUNEA CENTRU finanțează soluții IT performante în administrația publică locală

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Citeste mai mult

TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene

Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
Educație
Citeste mai mult

Vizită regală la Oradea

Marți, 22 aprilie 2025, Primăria Oradea a avut onoarea de a-i primi pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei…
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share