Prin 1965 ajungea în Gara din Iași un tânăr japonez. Nu știa o boabă românește. Puțină rusă și franceză. Românii s-au uitat curioși la el, încercând să-l ajute, să-i ofere găzduire. A rămas surprins de ospitalitatea acestora, oferită unui necunoscut. După câteva săptămâni a ajuns la București. Mai apoi a luat drumul Maramureșului, aflând că acolo trăiesc cei mai autentici români. S-a convins că așa este. Și a revenit ulterior în România de nu mai puțin de 205 ori. Acesta este artistul japonez Kosei Miya, a cărui expoziție – „Maramureș – centrul lumii” – a fost vernisată, în 12 iulie, la Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației. Expoziția este dedicată truditorilor pământului de pe aceste meleaguri, precum și Zilei Internaționale a Fotografului.
Expoziția vrea sa fie un omagiu artistului japonez cu inimă de maramureșan Kosei Miya din Tokyo, ambasadorul spiritual al României în Japonia vreme de șase decenii.
Evenimentul, aflat sub auspiciile Federației Internaționale de Artă Fotografică, recunoscută de UNESCO, și ale Ambasadei Japoniei în România, a fost organizat de Summit Agro România – companie aparținând corporației japoneze Sumitomo, susținători ai agriculturii și artei, în parteneriat cu Asociația Internațională de Artă Fotografică Euro Foto Art și cu Muzeul Maramureșan, din Sighetu Marmației.
În cadrul evenimentului a avut loc și lansarea albumului intitulat „Maramureș – centrul lumii”.
Momentele muzicale au aparținut Ansamblului „Mara” al Centrului Cultural Sighetu Marmației.
Public numeros
În monumentala clădire a Muzeului Maramureșan, la parter, un domn japonez, care nu-și arăta vârsta de aproape 90 de ani, oferea autografe pe un album foto alb-negru. Fiecare dedicație era scrisă cu migală și cu mare atenție, semn al prețuirii de care se bucurau cei prezenți, din partea autorului.

Îl priveam, de fapt, pe Kosei Miya, artistul japonez cu suflet de maramureșan.
Vernisarea expoziției s-a desfășurat în prezența a numeroși iubitori de artă, fermieri si parteneri Summit Agro Romania, membri ai Asociatiei pentru Cultura si Civilizatia vinului Millesime, membri ai Asociatiei Internationale de Arta Fotografica Euro Foto Art, alaturi de Consilierul Ambasadei Japoniei în România, domnul Tatsuo Kitagawa, cu soția, doamna Kazue Kitagawa, președinta Summit Agro România, Bulgaria, Adria și Republica Moldova – dr.ing.Patricia-Maria Știrbu si președintele Asociației Internaționale de Artă Fotografică Euro Foto Art din Oradea – domnul Ștefan Tóth István.
Oficiile de gazdă au fost asigurate de către Doamna Mirela Barz, directoarea Muzeului Maramureșan, din Sighetu Marmației.
Punte între România și Japonia
Doamna Mirela Barz s-a declarat onorată de găzduirea evenimentului.
„Este o onoare pentru noi ca pe simezele acestui muzeu să revină expoziția lui Miya Kosei după aproape 20 de ani de la precedenta expoziție. Această expoziție relevă aspectul tradițional din Maramureș, care nu mai există. Miya Kosei a surprins, în fotografiile lui, tradițiile, obiceiurile, portrete de oameni, de țărani la muncile agricole și a reușit să ne aducă nouă, etnografilor, adevărate documente etnografice, pentru că ne prezintă un Maramureș într-o anumită perioadă de timp. Mai este specială, în această legătură pe care o are Miya Kosei cu România, cu Maramureșul, puntea pe care a creat-o între țara noastră și Japonia. O punte care ne reamintește că valorile umane sunt universale”, a punctat Mirela Barz.
Summit Agro – promotor al culturii
Susținătoare a culturii în general, și a artei fotografice în special, Dr.ing Patricia-Maria Știrbu a adresat un salut de bun venit celor prezenți la vernisajul expoziției.
“Am venit astazi la Sighet sa aducem un omagiu activitatii artistului japonez cu inima de maramuresan, ambasadorul spiritual al Romaniei in Japonia, vreme de 6 decenii, fotograful
Kosei MIYA, din Tokio, Japonia si dedicam acest eveniment truditorilor pamantului de pe aceste meleaguri, precum si Zilei Internaționale a Fotografului.
Incurajati de succesul expozitiilor din Oradea, Bucuresti si Tokyo, ca in fiecare an, compania Summit Agro, in calitate de lider al tehnologiei japoneze pe piata de agricultura din Romania, isi continua angajamentul nu numai de aduce cele mai bune produse pentru fermierii din Romania, ci vine cu o noua initiative, de a sustine dezvoltarea relatiilor economice, culturale, artistice, stiintifice si spirituale, dintre cele doua popoare, Roman si Japonez.
Romania si Japonia au demarat un parteneriat strategic in acest nou secol de relatii diplomatice, care nu este doar un secol al prieteniei, dar este un secol marcat de numeroase confruntari de al caror factor distructiv trebuie sa ne aparam, pentru a putea avea o viata mai buna, in pace, prosperitate si armonie cu natura.

Schimburile cultural-artistice dintre cele doua popoare, ne vor face sa ne cunoastem mai bine, sa ne apreciem valorile si sa putem sa lucram impreuna, cu cea mai buna tehnologie”, a subliniat Patricia-Maria Știrbu.
Potrivit acesteia, tradițiile și obiceiurile populare au fost și rămân întotdeauna în istoria popoarelor, punct în care putem să ne întoarcem oricând și să învățăm să ne alimentăm cu „apa cea vie a libertății, înțelepciunii și dragostei de viață și de natură”.
„Dacă astăzi spunem că acest Maramureș nu mai există, îndrăznesc să vă contrazic și să vă spun că el există și va exista mereu în sufletele noastre. Natura, pe de altă parte, a fost întodeauna un punct de referință pentru toți cei care lucrăm pentru asigurarea hranei popoarelor. Și, completată cu tradițiile întâlnite la fiecare pas, a inspirat artiștii din toate domeniile și din toate timpurile. Iar România și Japonia au fost și sunt un fabulos mozaic care îmbină armonios natura și tradițiile aproape de perfecțiune. Compania Summit Agro, aparținând corporației japoneze Sumitomo, se identifică în mod natural cu acestea prin promovarea unei Românii autentice și a impresionat și ea, la rândul ei, prin determinarea sa în susținerea agriculturii și fermierilor români, cu produse și tehnologie japoneză pentru culturile românești de-a lungul celor peste 26 de ani de prezență în România, cu inovație, unicitate și experiență”, a mai adăugat Patricia-Maria Știrbu.
Ea a mulțumit tuturor celor prezenți la vernisaj, spunând că a fost cuprinsă de bucurie când a pășit în sală și a văzut cu câtă bucurie este primit Kosei Miya și că el este aici acasă, între prieteni. A mulțumit, totodată, consilierului Ambasadorului Japoniei la București și oamenilor de afaceri prezenți.
Consilierul Ambasadei Japoniei în România, Domnul Tatsuo Kitagawa și-a prezentat profunda mulțumire către Summit Agro România și Asociația Euro Foto Art, precum și către gazdele maramureșene, pentru că i-au oferit oportunitatea de a participa la vernisaj.
„Expoziția lui Kosei Miya – «Maramureș – centrul lumii» – ne duce spre această regiune prin obiectivul camerelor sale, care au captat frumusețea atemporală. Începând cu prima sa vizită în România, în 1965, Kosei Miya a fost atras de farmecul unic al acestui ținut frumos, în care a revenit de multe ori. Relația lui de lungă durată cu România este reflectată în fotografiile sale. Satele pitorești, bisericile de lemn, istorice și oamenii foarte primitori, tradiția și modernitatea coexistă într-o armonie perfectă și, astfel, dețin un loc special în inima vizitatorilor regiunii. Arta lui Kosei Miya ne ajută să înțelegem diversitatea acestui loc, ne încurajează să îl privim mai îndeaproape și să descoperim poveștile din spatele fotografiilor minunate. Îți mulțumim, domnule Kosei Miya, pentru o viață de promovare a frumuseților și tradițiilor din Maramureș! Am fost învățat că o fotografie este făcută cu inima. De asemenea, se spune că o fotografie este oglinda inimii fotografului. Am convingerea, de asemenea, că inima lui Kosei Miya a surprins imaginile frumoase din ținutul legendar al Maramureșului. În luna martie a trecut un an de când România și Japonia au devenit parteneri strategici. Schimbul dintre cele două țări, de politici de securitate, de economie, de cultură, a fost promovat în mod special. Sunt onorat că am fost martor al acestei conexiuni între România și Japonia, prin acest eveniment artistic”, a afirmat Tatsuo Kitagawa.
Patricia-Maria Știrbu i-a oferit consilierului Ambasadei Japoniei în România medalia aniversară emisă de Banca Națională a României, cu ocazia aniversării a 100 de ani de relații diplomatice dintre România și Japonia.
Moroșanul și „romaniacul” Kosei Miya
Cel mai așteptat discurs a fost cel al omului zilei – Kosei Miya. Într-o română perfectă, acesta a povestit audienței cum a ajuns în România în urmă cu șase decenii și ce l-a determinat să revină de 205 ori în țara noastră.
„Toți oamenii cu care am vorbit m-au îndemnat să merg în Maramureș, pentru că acolo sunt românii autentici. Am făcut autostopul până în Maramureș și când am ajuns acolo am avut un «deja vu». M-am simțit ca în țara mea, ca în Japonia. Oamenii erau foarte calzi, foarte primitori și foarte deschiși”, a povestit Kosei Miya.
S-a întors în 1966 în Tokyo, dar tot la oamenii generoși și la locurile frumoase din Maramureș îi fugea gândul. Atunci și-a dat seama că a devenit „romaniac”.
Spune că nu se consideră un fotograf autentic. Nu a făcut cursuri de fotografie niciodată. A citit însă multe cărți despre România.
„În Japonia, cultura este foarte dezvoltată. Este pe primul plan. Am găsit multe cărți despre România și autori români: Mircea Eliade, Liviu Rebreanu, Mihai Eminescu, Ana Blandiana”, s-a destăinuit artistul japonez.
Expoziția „Maramureș – centrul lumii” a fost dusă de Kosei Miya la New York, Paris, Londra, Viena, Napoli, Veneția, Roma, Tokyo, unde a fost foarte apreciată. De asemenea, expoziția a fost vernisată în multe orașe din România: Oradea (în Cetate), Cluj-Napoca, Toplița, Sighetu Marmației.

„Kosei Miya crede că Raiul are chipul României și revine mereu, de 60 de ani, acasă în «Maramureșul meu». Unice imagini, peste 200 de trasee paradisiace, carpato – danubiano – pontice, îndeosebi maramureșene. Onoare romaniacului! Onoare inimii moroșanului Kosei! Suntem mândri de iubirea dezvăluită, prietene Kosei Miya! Bine ai revenit acasă!”, i-a spus Patricia-Maria Știrbu lui Kosei Miya, înmânându-i medalia aniversară care celebrează 100 de ani de relații diplomatice dintre România și Japonia.
Imagini făcute cu inima
Pentru Ștefan Tóth István, președintele Asociației Internaționale de Artă Fotografică Euro Foto Art, întâlnirea cu Kosei Miya a fost un moment pe care recunoaște că nu îl va putea uita niciodată.
„Când am pus problema organizării acestei expoziții și după ce am primit sutele de imagini, vă spun foarte sincer că m-am speriat. Foarte multe imagini făcute cu inima, făcute color sau în alb-negru, pe filme din diferite perioade. Motiv pentru care, am decis ca această expoziție să fie realizată în alb-negru. Fiecare imagine este o poveste pe care o poți admira minute întregi. Prin faptul că sunt alb-negru, subliniază și mai mult atmosfera acelor perioade. Toate aceste imagini au fost făcute cu inima și din inimă. Aici vreau să fac o legătură între a vrea și a avea în spatele tău pe cineva care să te susțină financiar. Pentru că visuri avem cu toții, dar până la realizarea lor se pun fel de fel de probleme. În paralel, am avut întâlnirea cu Summit Agro Romania si doamna Patricia-Maria Știrbu. Noi, de trei ani, de când colaborăm, numai pe tema româno-japoneză am reușit lucruri la care eu nu puteam nici să visez. Un eveniment extraordinar, organizat la Oradea, cu ocazia aniversării a 100 de ani de relații diplomatice dintre România și Japonia, la care au fost prezenți peste 200 de parteneri Summit Agro din toate colțurile țării, și Excelența Sa, Ambasadorul Japoniei în România. Vreau să mulțumesc companiei Summit Agro Romania si doamnei Patricia-Maria Știrbu pentru faptul că stă alături de cultură, pe lângă problemele deosebite ale agriculturii. Nu vă dați seama ce înseamnă pentru un artist să aiba pe cineva care să susțină și să aprecieze munca sa”, a spus, emoționat, Ștefan Tóth István.
Albumul editat de Asociația Internațională Euro Foto Art, cu sprijinul Summit Agro România, este o enciclopedie cu imagini care vorbesc de la sine.
Ștefan Tóth István i-a înmânat lui Kosei Miya Certificatul de auspicii al Federației Internaționale de Artă Fotografică, recunoscută de UNESCO, ca o recunoaștere internațională a expoziției „Maramureșul – centrul lumii”.
Foto impact: Adrian Dușe