Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Parcul Științific și Tehnologic Bihor și-a dezvăluit secretele

Vineri, 11 octombrie, cu o zi înainte de aniversarea Zilei Oradiei, a fost inaugurat oficial Parcul Științific și Tehnologic Bihor.

Directorul Răzvan Pătcaș a realizat o scurtă prezentare a Parcului Științific și Tehnologic pe care îl conduce. O investiție de 7 milioane de euro, întinsă pe 5.000 de metri pătrați, cu 36 de birouri individuale, infrastructură tehnică de cercetare – 5 laboratoare dotate cu aparate, unele unicat în România, un amfiteatru și o zonă de socializare.

„Avem deja două companii și un start-up care s-au instalat la noi și vreau să scot în evidență faptul că infrastructura este foarte propice pentru a aduce împreună pe studenți, cercetători și companii. Aici, o companie mică are la dispoziție dotările tehnice și spațiul de lucru necesare pentru a-și prototipa și lansa un produs”, a explicat Răzvan Pătcaș.

Directorul a adăugat că Parcul deține, printre altele aparate și utilaje de înaltă tehnologie, un server de Inteligență Artificială, iar, în viitorul apropiat va oferi servicii de consultanță, prototipare și dezvoltare.

Mircea Mălan, vicepreședintele CJ Bihor, prezent la eveniment, a precizat că: „Orașul și județul nostru parcurg în ultimii ani o perioadă de dezvoltare accelerată. Pentru ca acest tip de dezvoltare să poată să continue, e nevoie să sprijinim mediul de afaceri local și să încercăm să asigurăm condiții pentru inovare și tehnologie de în altă calitate. Iar acest lucru nu se poate face fără Universitatea din Oradea. De aceea, Consiliul Județean Bihor, în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Locală Oradea și cu Parcul Științific și Tehnologic, societatea aflată în subordinea Consiliului Județean, am realizat împreună acest proiect important pentru dezvoltarea județului. Este vorba practic despre un parc științific și tehnologic construit la zero, în valoare totală de 43,7 milioane de lei, cea mai mare parte a acestei sume fiind asigurată din bugetul Consiliului Județean aproape 64% restul fiind finanțare nerambursabilă în cadrul programului operațional regional 2017-2023.

În cadrul evenimentului de inaugurare au luat cuvântul și reprezentanții celor două companii chiriașe în Parcul Științific și Tehnologic: EBM Papst și Zaleco Medical, care au făcut câte o scurtă prezentare a companiilor pe care le reprezintă.

La final, invitații au vizitat laboratoarele cu utilajele din dotare, unde reprezentanții Universității din Oradea le-au oferit detalii despre fiecare utilaj și funcționalitățile acestora.

Astfel, au putut fi văzute scanere ultraperformante, mașini de testare a rezistenței materialelor, de la beton la plastic și fibre textile, imprimante 3D, valoarea acestora ridicându-se la sute de mii de euro.

Vizită de la Universitatea din Oradea

Anterior, Parcul Științific și Tehnologic a fost vizitat de un număr impresionant de cadre didactice ale Universității din Oradea, rector, prorectori, decani și șefi de departamente ai facultăților cu profil tehnic, coordonatori de doctorate, cercetători și studenți.

Referindu-se la producătorii orădeni, rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, a afirmat că Parcul Științific și Tehnologic Bihor „trebuie să devină o concurență serioasă pentru aceștia, el având dotările și capacitatea de a aduce aici cei mai buni specialiști”.

„Eu cred că trăim un moment fast pentru orașul nostru. Universitatea din Oradea poate da viață acestui centru, cu cercetători, coordonatori de doctorat, doctoranzi și, de ce nu, cu studenți, care să vină aici pentru a-și desăvârși cariera profesională”, a mai declarat rectorul, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău.

 „Sunt convins că împreună, Universitatea din Oradea și noi, cei din Parcul Științific și Tehnologic, putem face lucruri extraordinare”, a spus, la final, directorul general Răzvan Pătcaș.

 



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Smart cities and urban innovation – Integrating travel and sustainability

Articolul următor

Clinica de  Neurologie I, lider regional în diagnosticul și tratamentul sclerozei multiple

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Citeste mai mult

TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene

Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
Educație
Citeste mai mult

Vizită regală la Oradea

Marți, 22 aprilie 2025, Primăria Oradea a avut onoarea de a-i primi pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei…
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share