Moneda se poate achiziționa la prețul de 224 de euro, fiind scoasă într-un tiraj de doar 1.000 de piese.
În 16 decembrie, Banca Națională a României (BNR) va lansa în circuitul numismatic moneda din aur cu tema “Istoria aurului – Tezaurul de la Apahida”. Caracteristicile sale sunt: metal – aur, valoare nominală – 10 lei, formă – rotundă, diametru – 13,9 mm, greutate – 1,2 g, cant – zimțat, calitate – proof.
Aversul monedei prezintă o cataramă din Tezaurul de la Apahida, inscripția „Romania” în arc de cerc, valoarea nominală „10 LEI”, stema țării și anul de emisiune „2024”. Reversul monedei redă două aplice de șa, în formă de vulturi și inscripțiile „Tezaurul de la Apahida” și „Istoria aurului”.
Monedele din aur sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și sunt însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză și franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.
Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese. Preţul de vânzare este 940 de lei, fără taxa pe valoarea adăugată, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate. Monedele cu tema “Istoria aurului – Tezaurul de la Apahida” au putere circulatorie pe teritoriul țării. Lansarea în circuitul numismatic se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale BNR.
La Apahida, în apropiere de Cluj-Napoca, au fost găsite trei morminte princiare atribuite gepizilor. Printre descoperiri se numără obiecte de aur (broșă, brățară, bandă, inele, catarame, pandantive cu clopoței), căni de argint.
Unele dintre artefactele recuperate au fost duse la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Clujpoi au fost transferate la București, în timpul înființării, în 1971, a Muzeului Național de Istorie a României (MNIR). Catarama de aur este singura piesă păstrată din al treilea mormânt. Piesa a fost preluată în anul 1980 de către BNR, în 2002 a fost transferată la MNIR.