Președintele interimar al instituției, Mircea Abrudean, a confirmat susținerea României față de obiectivul Republicii Moldova de a deveni stat membru până în 2030.
“Am avut întrevederi cu ambasadorii Ucrainei și Republicii Moldova, Ihor Prokopchuk și Victor Chirilă. În cadrul ambelor întâlniri, am reafirmat sprijinul ferm al României pentru aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la UE. Sunt vremuri complicate, iar menținerea acestui obiectiv și a consolidării cooperării bilaterale la toate nivelurile în prim-planul agendei politice sunt esențiale”, a spus Mircea Abrudean.
“Discuțiile s-au concentrat pe dinamica excelentă a relațiilor parlamentare România – Republica Moldova și pe alte oportunități privind cooperarea bilaterală. Partea română a felicitat clasa politică de la Chișinău pentru victoria proeuropeană a referendumului constituțional, realegerea președintei Maia Sandu și buna gestionare a crizei energetice.
România va acționa pe două coordonate principale – prin demersuri în interiorul UE și, în paralel, în plan bilateral, prin sprijinirea în continuare a ritmului reformei instituționale”, potrivit conducerii Senatului României.
România este deschisă să acorde asistență tehnică în procesul de reformă a justiției și consolidare a statului de drept, fapt consacrat prin adoptarea, anul trecut, a planului comun de acțiuni în domeniul justiției între Ministerele Justiției din România și Republica Moldova.
“Trebuie menținută traiectoria ascendentă în avansarea agendei europene a Republicii Moldova, iar calendarul transpunerii legislației europene să fie stabilit în coordonare strânsă cu Bruxelles-ul și cu partenerii Republicii Moldova”, a menționat Abrudean.
Discuții de business în Maramureș
În prealabil, ambasadorul Victor Chirilă și ministrul consilier Mihaela Manoli au participat la sesiunea de lucru comună a comisiilor juridice din forurile legislative din Republica Moldova, România și Ucraina, desfășurată în localitatea Moisei (județul Maramureș).
Evenimentul a venit în completarea acțiunilor realizate în perioada 2022-2024 și se înscrie în demersurile părții române de a sprijini eforturile pentru atingerea obiectivului de aderare a Ucrainei, Republicii Moldova și Albaniei la UE.
Sesiunea a reunit parlamentari din statele menționate, membri ai corpului diplomatic acreditat în România și oameni de afaceri. Aceasta a avut obiectivul de a crea o rețea de contacte între legiuitorii și mediul de business din România, Republica Moldova și Ucraina, dar și țintirea unor obiective la nivel regional spre beneficiul societăților din aceste state.