Șeful administrației județene propune comasarea Compania de Apă Arieș (CAA) Turda cu Compania de Apă Someș (CASSA) Cluj-Napoca.
“Au fost câteva comune din județ care s-au asociat ca să rezolve acolo problema apei și canalizării, dar acum își dau seama că nu este deloc mai bine decât la CASSA care acționează în mai multe județe. A trecut vremea aceea.
Este logic că o comună cu 300 de locuitori și multe sate nu se încadrează în normativele europene referitoare la finanțări, deci nu este rentabil să îi faci rețea de apă potabilă. Dacă nu pot derula o asemenea investiție Consiliul Județean (CJ) Cluj și CASSA, cum să poată o primărie de comună?
Am propus fie să acționăm unitar cu cei doi operatori, fie să îi unificăm. Am avut o primă discuție cu conducerea CAA în privința comasării și cred că suntem pe drumul cel bun”, a dezvăluit președintele CJ Cluj, Alin Tișe.
CASSA
- Aria sa de deservire cuprinde județele Cluj, Sălaj și Mureș, având ca obiect de activitate captarea, tratarea, transportul apei potabile; colectarea, transportul, epurarea apelor uzate.
- Are în subordine opt orașe și 328 de comune și sate, cumulând 147.000 de clienți.
- Compania având ca acționar CJ Cluj dispunea de 1.927 angajați în 2023.
- Afacerile sale anuale atingeau 350 milioane lei, cu un profit net de 17,7 milioane.
CAA
- Are ca activitate tratarea – furnizarea apei potabile și colectarea – epurarea apei uzate din două municipii, Turda și Câmpia Turzii, și 12 comune din zona respectivă.
- Totalul populației din zona de operare este de 100.000 de locuitori. Aceasta furnizează apă potabilă către 25.000 de clienți.
- Cifra de afaceri a companiei cu 300 de angajați se ridica la 55 milioane lei în 2023, iar profitul net, la 8,2 milioane.
Deficit în noile zone rezidențiale
Mai mulți consilieri județeni au atras atenția asupra dezvoltării rețelelor de apă și canalizare în mediul rural, atât în zone în plină dezvoltare rezidențială și economică, precum comunele Florești și Gilău, cât și în localități cu populație redusă.
“Pe partea de alimentare cu apă stăm bine până în Florești, însă rețeaua de canalizare spre Gilău este subdimensionată, are nevoie de investiții consistente și nu știm dacă va accepta Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere să spargem asfaltul”, a spus directorul general al CASSA, Călin Neamțu.
Au aprobat Master-Planul Regional
Consilierii județeni au aprobat, în ședință ordinară, Master-Planul Regional (MPR) actualizat pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj, Sălaj și Mureș.
Actualizarea acestui document strategic, elaborat inițial în 2006, a fost realizată în baza unui contract de asistență tehnică de specialitate, în cadrul proiectului din fonduri UE privind dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj, în perioada 2014-2020, de 404 milioane de euro.
Scopul MPR este de a coordona extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și apă uzată din aria de intervenție a proiectului european aflat în execuție, ținta principală fiind localitățile cu o populație cuprinsă între 2.000 și 10.000 de locuitori pentru apă uzată, respectiv de peste 50 de locuitori pentru alimentare cu apă.
Prin revizuirea MPR existent a fost identificată nevoia continuării investițiilor în extinderea și modernizarea infrastructurii de alimentare cu apă cele 81 de muncipii, orașe și comune din județ, respectiv înființarea și extinderea rețelelor de canalizare în 33 de unități administrativ-teritoriale.