Sisteme de instruire în chirurgia robotică și laparoscopică, simulatoare medicale cu tehnologie de realitate virtuală (VR) sunt noile dotări ale UMF Iuliu Hațieganu.
Universitatea de Medicină și Farmacie (UMFIH) Cluj-Napoca a extins Centrul de Aptitudini Practice și Simulare în Medicină (CAPSM) cu o nouă infrastructură dedicată pregătirii rezidenților. Cele cinci noi laboratoare de ultimă generație sunt dedicate pregătirii medicilor rezidenți din diversele specialități.
Acestea sunt dotate cu simulatoare medicale avansate, tehnologie de realitate virtuală (VR) și sisteme performante pentru instruirea în chirurgia laparoscopică și robotică. “Viitorii medici pot astfel să se pregătească în condiții dintre cele mai moderne, similare celor din practica medicală, pot exersa tehnici și manopere medicale esențiale, fără riscuri pentru pacienți.
Sunt laboratoare de simulare de înaltă fidelitate destinate formării rezidenților în chirurgie robotică, medicină internă, ortopedie, ginecologie, urologie și ecografie intervențională. Noile echipamente le oferă posibilitatea de a exersa într-un mediu sigur, cu tehnologie similară celei din marile centre medicale internaționale”, potrivit conducerii UMFIH.
Workshop în medicina de război
“Deschiderea acestui centru nu înseamnă că nu se va mai face medicină la patul pacientului la Cluj – până la urmă pentru asta suntem noi cunoscuți – ci va contribui la creșterea siguranței în actul medical: exersăm cât de mult de poate la simulatoare se poate până înțelegem. La UMFIH avem simulatoare la nivelul celor din SUA. De altfel, în curând vom aduce specialiști din New York la Cluj, la workshop.
Pentru a transpune aceste tehnologii, am fost la mari universități din Israel, Marea Britanie, Austria, să vedem cum funcționează. În Israel se simulează inclusiv chirurgia de război. Rănile erau prezentate real, în detaliu, iar scenariile, cu zgomote și mirosurile specifice, lumini, cu manechine care sângerau, exact ca în conflictele armate. Vom avea astfel de workshopuri de medicină de război cu Spitalul Militar din Cluj.
Nu în ultimul rând, din acest an se va produce o schimbare foarte importantă de abordare: Ministerul Sănătății va încredința universităților pregătirea medicilor rezidenți, la cererea noastră, chiar dacă vor rămâne salariați ai acestei instituții. Astfel, pregătirea rezidenților va fi mult mai bine articulată și mai puțin birocratică”, a spus rectorul UMFIH, Anca Buzoianu.
De la laser, la roboți
“Tehnologia, AI își fac loc tot mai mult în medicină, un domeniu aflat în schimbare permanentă, dacă nu ne vom conecta și noi la această dinamică, vom fi împinși la periferie. Sunt zone ale corpului, precum pelvisul, unde este foarte greu să ajungi prin metodele clasice, ca să depistezi o anomalie.
De la chirurgia laparoscopică, introdusă la Cluj de profesorii universitari Nicolae Constantea și Ioan Coman, s-a ajuns acum la cea robotică. Pentru noi, înființarea CAPSM a fost un concurs de împrejurări fericit, deoarece resursele financiare s-au îmbinat cu factorul uman”, consideră prorectorul UMF Nicolae Crișan.
„Medicina a cunoscut mai multe revoluții: transplantul, chirurgia laparoscopică, acum chirurgia robotică. Avantajul simulatoarelor este că poți să greșești fără a avea consecințe asupra omului, că poți repeta la nesfârșit anumite proceduri. Desigur, medicii învățau până acum din situații reale, însă este mai dificil să corectezi o greșeală făcută într-o operație”, a remarcat directorul CAPSM, Răzvan Ciortea.
Noile dotări ale UMFIH:
- Laboratorul de chirurgie robotică. Este dotat cu două simulatoare DaVinci și le permite rezidenților în urologie și chirurgie generală să exerseze tehnici complexe. Aceste simulatoare reproduc cu precizie intervențiile realizate cu robotul chirurgical DaVinci, oferind viitorilor chirurgi o pregătire practică avansată dintre cele mai performante la nivel mondial.
- Laboratorul de medicină internă. Echipat cu platforma Endo-Mentor Suite, le permite rezidenților să învețe tehnici esențiale pentru endoscopie digestivă, cistoscopie și alte proceduri minim invazive.
- Laboratorul principal. Are în dotare patru simulatoare și cuprinde laboratorul de ortopedie (intervenții minim invazive la nivelul articulațiilor, reproduce cu acuratețe realitatea unei intervenții), laboratorul de urologie și chirurgie laparoscopică (simulatoarele oferă formare în laparoscopie și proceduri urologice complexe), laboratorul de chirurgie vasculară și intervențională (include scenarii de complicații pentru a antrena rezidenții în gestionarea unor situații critice din practica medicală), laboratorul pentru ecografie intervențională (tehnici avansate pentru proceduri ghidate imagistic, esențiale în medicina modernă), laboratorul pentru ginecologie și obstetrică (exersarea nașterii asistate, gestionarea complicațiilor obstetricale, manechinul poate recrea urgențe neonatale).
Operații pe animale în colaborare cu USAMV
La CAPSM mai sunt cinci laboratoare destinate studenților de la toate liniile de studii. Acestea sunt dotate cu echipamente de înaltă performanță, similare celor utilizate în sălile de operație moderne, care le permit studenților să se familiarizeze cu tehnici chirurgicale avansate într-un mediu sigur și controlat.
Există o sală specială pentru tehnici chirurgicale avansate, chirurgie minim invazivă şi microchirurgie (simulare a intervențiilor chirurgicale și operații pe animale), care este destinată desfășurării workshopurilor și conferințelor. Proiectul va fi dezvoltat în colaborare cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj.
Laboratoare destinate studenților sunt cele pentru tehnici chirurgicale de bază; pentru anestezie și terapie intensivă; de obstetrică și ginecologie; pentru manopere medicale de bază și de urgență. Acestea sunt dotate cu sisteme endoscopice și de iluminat, aparat de anestezie, masă ajustabilă pentru intervenții chirurgicale.
Apare un centru de cercetare pe 20.000 mp
UMFIH se află în procedură de achiziție a unor sisteme avansate de VR și simulare medicală. Noile tehnologii le vor permite studenților și rezidenților să exerseze proceduri chirurgicale complexe și să exploreze anatomia umană într-un mod interactiv și realist, îmbunătățindu-și pregătirea practică.
Sistemul de anatomie VR va include 17 căști de realitate virtuală și un software specializat, care permite explorarea corpului uman în detaliu. Cu ajutorul atlasului de anatomie 3D VR, studenții vor putea vizualiza structurile anatomice într-un mod interactiv, iar modulul DICOM le va permite să reconstruiască în 3D imagini reale din scanări CT și RMN, oferindu-le o înțelegere profundă a anatomiei pacientului.
Noile tehnologii utilizează VR și tehnologia haptică (reproduce senzația atingerii și rezistenței țesuturilor umane), permițând medicilor să se antreneze în medii apropiate de realitate. Exersarea intervențiilor în medii virtuale îi ajută să își dezvolte și îmbunătățească abilitățile practice și să se perfecționeze înainte de a efectua proceduri pe pacienți reali, reducând riscurile asociate actului medical.
CAPSM este organizat pe două niveluri, pe 750 mp. A costat 2,4 milioane € (1,5 milioane fonduri UE, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, și 0,9 milioane din fonduri proprii). UMFIH este angajată în construirea unui Centru de Simulare, Chirurgie Experimentală și Cercetare. Va fi cel mai extins din această zonă a Europei (20.000 mp), cu o dotare la standarde de top, finanțat din PNRR și fonduri proprii.