Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

70% din bugetul de 945 de milioane de lei al județului Arad merge pe investiții

_cuva

Este al doilea an consecutiv când Consiliul Județean (CJ) Arad alocă 70% din buget spre investiții! 84% din investiții sunt din fonduri europene, diferența de 16% din fondurile Consiliului Judeţean şi de la Guvern. Asta înseamnă că marile proiecte nu se opresc, dimpotrivă, unele dintre ele se derulează într-un mod accelerat.

Cea mai mare parte a sumelor destinate investițiilor merge înspre drumurile județene: 62%, iar pentru investițiile în sănătate dirijăm 32%.

Sumele alocate din TVA, de la Bucureşti, au scăzut cu 38 de milioane de lei. Scăderea reală este însă de 26 de milioane de lei, diferența reprezentând-o salarizarea personalului neclerical, care nu mai este făcută de Consiliul Judeţean. Acestea sunt datele pe care Iustin Cionca, Sergiu Bîlcea și Pero Tamas, președintele, respectiv vicepreședinții CJ Arad le-au dat publicității.

Investiții din fonduri europene

„Este austeritate, noi însă muncim şi anul acesta să compensăm această pierdere cu fonduri europene! Sumele câștigate de Consiliul Judeţean Arad de la Uniunea Europeană cresc cu 166 de milioane de lei, ca urmare a implementării proiectelor la care lucrăm (de exemplu, drumurile din nordul judeţului, Drumul Regelui, blocul operator al Spitalului Judeţean, continuarea dezvoltării Spitalului de Oncologie, construirea Complexului Matern-Pediatrie). De când sunt preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, am câștigat 40 de proiecte europene, în domeniul sănătăţii publice, al drumurilor județene, al asistenței sociale şi în domeniul cultural”, a declarat Iustin Cionca. 

Consiliul Județean Arad și instituțiile sale subordonate folosesc fonduri europene în șase direcții principale de dezvoltare: infrastructură rutieră, infrastructură de utilități (apă-canal, gaz), infrastructură medicală, infrastructura de educație, servicii sociale, cultură.

„Proiectele Consiliului Județean Arad în aceste șase direcții, în perioada 2016-2027 depășesc 3 miliarde de euro, din care valoarea cea mai consistentă o are drumul expres Arad-Oradea. Anul acesta, veniturile proprii pe care le prognozăm cresc cu 47 de milioane de lei. Asta înseamnă o bună administrare a judeţului, pentru că am făcut investiții care își arată acum efectul. În această creștere se regăsesc şi 23 de milioane de lei din redevențe aferente exploatării balastierelor care deservesc șantierele din județ, respectiv veniturile din concesiuni şi chirii”, a mai precizat președintele CJ Arad.

La capitolul cheltuieli de personal, bugetul este de 8,6%, la fel şi la cheltuielile cu bunuri şi servicii. La asistența socială şi rambursări de credite sunt alocate 13,5% din bugetul judeţului.

Vicepreședintele CJ Arad, Pero Tamaș, a participat pentru prima dată la procesul de construcție a bugetului, dintr-o nouă perspectivă, aceea a conducerii instituției.

„Vin, însă, cu experiența unui consilier județean care a urmărit îndeaproape felul în care un buget bine construit poate asigura funcționarea instituțiilor, dezvoltarea comunității și, mai ales, eficiența administrației publice.  Nu este suficient să avem fonduri – trebuie să le gestionăm cu responsabilitate, să eliminăm risipa și să ne asigurăm că fiecare leu investit aduce rezultate concrete”, a spus vicepreședintele CJA. 

Eficientizarea cheltuielilor

Bugetul este construit din prisma eficientizării cheltuielilor, astfel încât administrația județeană să funcționeze mai bine, să răspundă mai rapid nevoilor cetățenilor și să direcționeze banii spre ceea ce contează cu adevărat: drumuri mai bune, servicii de sănătate accesibile, școli bine dotate și sprijin real pentru comunitățile locale. Acesta a precizat că va fi implicat activ, alături de echipa Consiliului Județean, pentru gestionarea bugetului tuturor instituțiilor care se află în subordinea sa.

„Am în subordine cele patru școli speciale, RA Zona Liberă, Compania de Transport Public, ADI Transport Public, ADI Deșeuri, Aeroportul. Mai vreau să menționez că fiecare dintre aceste instituții va avea alocat un buget similar cu cel al anului 2024”, a subliniat Pero Tamas.

 Buget de la 60 milioane de euro în 2017 la 200 de milioane de euro în 2025

Vicepreședintele Sergiu Bîlcea a subliniat faptul că, din punctul său de vedere, cea mai mare realizare a CJ Arad este că nu s-a pierdut niciun proiect european. Iar anul acesta, 70% din buget este alocat investițiilor, ceea ce este la fel de important.

„Dacă facem o comparație, putem vedea că în anul 2017, când am lucrat pentru prima dată la un buget al județului, acesta era de 60 de milioane de euro, iar astăzi vorbim despre un buget de 200 de milioane de euro, mare parte din fonduri europene, care merge spre investiții în infrastructura de drumuri și de sănătate. Cel mai important obiectiv este construirea noului Complex Matern Pediatrie. Din punct de vedere al drumurilor județene continuăm investițiile, pentru ca în 2028 toată rețeaua de drumuri să fie reabilitată. Mai trebuie menționat că avem 14 șantiere în lucru în acest an, o parte dintre ele se închid, altele vor fi deschise. Ne gândim la lucruri mai mari, facem lucruri mai mari, continuăm parteneriatele cu instituțiile centrale și așteptăm finalizarea licitației la drumul expres Arad-Oradea”, a declarat vicepreședintele CJ Arad. 

 

La prezentarea publică a bugetului CJ Arad au fost prezenți și liderii de grup ai AUR și USR.

„Vom veni cu un set de propuneri și amendamente pe care le vom discuta în structurile de specialitate, și vom vedea dacă și ce anume mai poate fi adăugat. Să nu uităm că există și zone defavorizate, pe care trebuie să le avem în vedere. Mă bucur că există și partea de activitate sportivă, sper că acest lucru se va materializa. Așadar, grupul AUR va veni la acest proiect cu un set de amendamente. Ne gândim să fim într-o relație de colaborare cu conducerea CJA pentru a avea un buget 2025 echilibrat”, a declarat Florin Galiș, președintele AUR Arad.    

„Pentru marile investiții există un curs al dezvoltării, în care ne aflăm la acest moment. E clar că bugetul nu poate mulțumi pe toată lumea, dar există zone care nu au de suferit, care își vor continua activitatea. Sume de bani care vin din PNRR, care vin și din programele de dezvoltare, e clar că trebuie să ne concentrăm pe dezvoltare, e singura modalitate de a aduce bunăstare cetățenilor. Aceste lucruri se vor vedea în viața de zi cu zi. Până în data de 11 se pot depune amendamente. Și noi vom face acest lucru, dar tot pe partea de echilibrare a unor secțiuni, cum ar fi cultura sau sportul”, a declarat Vasile Cătană, consilier județean USR.

 



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

A început un nou sezon Art Safari!

Articolul următor
dezintegrare

Stația care produce energie din deșeuri va deveni funcțională la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Citeste mai mult

TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene

Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
Educație
Citeste mai mult

Vizită regală la Oradea

Marți, 22 aprilie 2025, Primăria Oradea a avut onoarea de a-i primi pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei…
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share