România a împlinit 18 ani de când este membru oficial cu drepturi depline al Uniunii Europene. Reprezentanța Comisiei Europene în România a făcut bilanțul majoratului țării noastre: peste 100 miliarde de euro primiți!
„De majoratul său în Uniunea Europeană, România a depășit pragul de 100 de miliarde de euro reprezentând suma totală a fondurilor europene primite de la data aderării, conform datelor publicate de autoritățile naționale” scrie Reprezentanța Comisiei Europene în România pe pagina sa oficială de facebook. În aceiași postare oficialii europeni spun și cu cât a contribuit România în această perioadă la bugetul Uniunii Europene: „România a contribuit la bugetul UE cu 32,87 miliarde euro. Pentru fiecare euro cu care România a contribuit la bugetul UE, România a primit înapoi 3 euro. România este un beneficiar net al bugetului Uniunii Europene!”.
Grindeanu: „calea europeană este soluția”
Invitat în emisiunea „Insaider politic” de la Prima TV, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu, a spus că parcursul european al țării noastre este clar și a dat exemplu Serbia unde, în 1990 recunoștea că mergea și făcea „micul trafic”. Grindeanu spune că atunci Serbia era mult mai dezvoltată ca România, dar că acum sunt mult în urmă, tocmai datorită faptului că România este membră a Uniunii Europene. „Este plină Timișoara de autocare cu sârbi, acum vin ei la noi” a declarat Sorin Grindeanu. Ministrul a mai spus că beneficiile acestui statut se văd: 30 de miliarde de euro au fost contribuția României la bugetul comun al UE dar au venit înapoi României peste 100 de miliarde de euro! „Da, e loc de mai bine, se puteau face mai multe! Dar, totuși, suntem parte a unei zone de prosperitate” a mai declarat Sorin Grindeanu în emisiune.
Citește și Harta la zi a autostrăzilor și DEx din Transilvania și Banat
Moment istoric
La rândul său eurodeputatul Sigfried Mureșan, raportorul pe buget al Parlamentului European, declară că asistăm la un moment istoric: „România a depășit 100 de miliarde de euro absorbție din fonduri europene, la 18 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Aceste fonduri au schimbat total țara noastră… Cine vrea să dea cu piciorul acestor fonduri și să întoarcă România din drumul dezvoltării nu poate fi decât împotriva intereselor țării și ale românilor” a scris eurodeputatul pe pagina sa de facebook.
O recapitualre a principalelor investiții confirmă faptul că, prin aderarea la Uniunea Europeană, țara noastră s-a plasat într-o zonă de prosperitate:
- Infrastructură – Aproape 900 km de autostrăzi și drumuri expres construite în ultimele două decenii.
- Utilități – Peste 2 milioane de români conectați la rețeaua de canalizare.
- Sănătate – Spitale și centre medicale modernizate.
- Educație – Școli și grădinițe noi sau reabilitate.
- Mediul de afaceri – Peste 100.000 de companii au primit granturi pentru dezvoltare.
- Economie – Ritmul investițiilor private s-a triplat în 2024 față de momentul aderării, de la 100 miliarde lei la peste 350 miliarde lei anual.
De la momentul aderării, România a primit 100,65 miliarde euro, a contribuit la bugetul UE cu 32,87 miliarde euro, astfel că are un beneficiu net de 67,78 miliarde euro.
Europa în Regiunea Vest
Și în Regiunea Vest, multă vreme cea mai dezvoltată după București sau București-Ilfov, Uniunea Europeană a fost la baza celor mai importante investiții. În Caraș-Severin, potrivit jurnaliștilor de la Recorder, la finele anului 2023 în județ intraseră 2.905.114.089 lei, cele mai mari investiții fiind cele de infrastructură. Pe primul loc fiind Aquacaraș SA cu investițiile în infrastructura de apă, apă uzată și stații de epurare. Tot fondurile europene a realizat unicul deponeu ecologic al județului, Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor, investiție care a fost la un pas să ducă județul la infrigement și foarte mulți euro a intrat în infrastructura rutieră. Tot pentru transport, Caraș-Severinul a inaugurat la Moldova Nouă un punct de trecere a frontierei cu Serbia și a Dunării cu bacul, iar Spitalul Județean are, practic, o față nouă, dotându-se și inaugurând una dintre cele mai moderne Unități de Primire a Urgențelor, tot cu bani europeni. Ca investiții planificate, ar fi de amintit Domeniul Schiabil Semenic, investiția în trenul de mare viteză Reșița-Timișoara și noul Spital Județean. Și, tot cu bani europeni, Reșița, municipiul reședință de județ, s-a schimbat la față și a reintrodus tramvaiul ca mijloc de transport în comun!
Timișoara a rămas cu titlul de Capitală Culturală Europeană
De la Autostrada A1, tot la lucrări de infrastructură (drumuri, apă și canal, tramvai și transport electric) județul Timiș a prosperat vizibil cu bani europeni. Recent a fost inaugurat un spital nou, o maternitate, este în construcție un spital Oncogen, a fost modernizată infrastructura feroviară, în total, tot din documentarea celor de la Recorder, Timișul a primit 4.656.263.394 lei numai pentru investiții. Dar, de departe, cea mia cunoscută investiție și care a rămas în mentalul colectiv este statutul Timișoarei de Capitală Culturală Europeană, statut de care s-a bucurat în anul 2023 și care se mai resimte și astăzi în Timișoara. În perspectivă, pentru județul Timiș rămâne autostrada A9 care ar urma să lege Timișoara de Belgrad, un nou Spital Regional, o pistă nouă pentru Aeroportul Internațional „Traian Vuia” și un campus universitar de 5 stele pentru Politehnică. De asemenea, a fost demolat stadionul „Dan Păltinișanu” pentru a fi ridicată una dintre cele mai moderne arene sportive.
Citește și PNRR trebuie finalizat până-n august 2026! Ce soluție au găsit românii?