Administratorul Ada Prod Com Cluj schițează anul agricol 2025 în contextul provocărilor tot mai mari care apar pe plan internațional.
“Deocamdată este liniște în zona noastră, dar lumea este un pic speriată de faptul că ar putea să ajungă și la noi o asemenea catastrofă ca în Ungaria. Aici nu vorbim numai despre vaci, ci și despre porci sau oi, tot ce este cu copita despicată, iar rezultatul este închiderea fermei. Focarul a pornit din Germania, în zona Berlinului, apoi s-a extins în Ungaria. Parcă totuși s-a mai estompat între timp”, spune Onișor.
Cu toate acestea, fermierul clujean estimează un 2025 favorabil agriculturii și zootehniei. “Deocamdată anul agricol a pornit bine, am avut o ploaie cu 20 l/mp, ceea ce este de bun augur pentru culturi în condițiile amenințării secetei. Mă îngrijorează scăderea prețului la rapiță, cultura de bază la ferma noastră; de la 535 euro / tonă a ajuns la 460 de euro.
Totul a pornit de la o declarație a președintelui american Donald Trump care a spus că va mări cu 25% taxele la importurile din Canada și Mexic, fapt care s-a răsfrânt asupra prețului la burse. În schimb prețul la lapte a rămas constant pentru noi, unul bun, materie primă pe care o livrăm la fabrica Hochland”, spune întreprinzătorul din comuna Viișoara.
Investițiile în agricultură, greu de concretizat
Acesta este pus la curent cu agricultura din alte state prin călătoriile sale frecvente în țările europene. „De curând am vizitat uzina de mașini agricole Claas, din regiunea germană Renania de Nord – Westfalia. Acolo este o altă lume. La ei, la sate, totul este pus la punct nemțește, nu vezi un nailon atârnat aiurea, o sârmă pusă nelalocul ei. Sperăm să ajungem și noi odată la nivelul nemților.
Desigur că am vrea și noi să lucrăm cu acele utilaje performante, dar încă nu ne permitem. La ferma noastră am vrut să facem o investiție de modernizare a unui grajd, însă am fost respinși de la fondurile europene pentru că nu facem parte dintr-o cooperativă. Ni se tot spune să ne asociem, dar eu încă nu am văzut o cooperativă care să prospere în Cluj”.
Vizitată de parlamentarii Europei
Ferma din Viișoara a fost vizitată, acum doi ani, de către delegația Agri a Parlamentului European. Ovidiu Onişor a pus pe picioare ferma Ada Prod Com în urmă cu 30 de ani, alături de tatăl său. A ajuns să lucreze 1.300 ha de teren arabil şi să aibă o fermă cu 280 de vaci. Cu 25 litri de lapte / animal reușea să fie un jucător important în sectorul agricol. Societatea a fost înființată în 1992, o dată cu începerea producției vegetale, făcând cinci ani mai târziu pasul spre zootehnie.
Spaima zootehniei europene
Un focar de febră aftoasă, virus pentru care nu există tratament, a fost depistat în Ungaria la o fermă din apropierea Slovaciei, iar autoritățile de acolo au luat măsuri de prevenție a transmiterii bolii pentru toate fabricile care importă alimente de origine animală din țara vecină.
„Este interzis în România orice transport de animale vii – bovine, porcine, ovine, caprine, cai. A fost inclusă şi Slovacia pentru că focarul din Ungaria este poziţionat în aşa fel încât zona de restricţie cuprinde şi teritorii din această țară”, a declarat Ioan Oleleu, vicepreședintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare (ANSVSA).
Instituția a convocat o ședință a Centrului Național de Combatere a Bolilor (CNCB) având în vedere evoluția focarelor de febră aftoasă în Ungaria și Germania, precum și riscurile de răspândire ale virusului. “Măsurile vor fi aplicate până la ridicarea restricțiilor impuse ca urmare a diagnosticării febrei aftoase. ANSVSA îndeamnă operatorii economici să acorde atenție maximă instrucțiunilor și să notifice orice suspiciune de boală direcțiilor județene imediat”, conform ANSVSA.
Febra aftoasă a revenit în cele două țări după o perioadă de peste 30 de ani. Aceasta este o boală contagioasă produsă de un virus care afectează atât animale domestice, cât și sălbatice (căprioare, cerbi, cămile), fiind mortală pentru cele tinere. Vacile și porcii fac forma mai gravă, la bivoli se manifestă mai șters. Se transmite mai ales prin aer, nu și la om.
Animalele trebuie sacrificate pentru că virusul rămâne în oase, iar zona devine izolată pe o rază de 5-10 km. În România se manifestă pesta porcină africană și cea a micilor rumegătoare. Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii a anunțat că restricțiile la laptele de import adus de fabricile din România se vor răsfrânge în scumpirea prețurilor la raft pentru produsele lactate.
Măsurile stabilite de CNCB:
- Interdicție transporturi dinspre Ungaria spre România. Se interzice traficul de camioane cu animale vii (bovine, ovine, caprine, porcine), furaje, paie pentru așternut, compost și gunoi de grajd.
- Restricții pentru produsele de origine animală. Se interzice intrarea în România a cărnii proaspete, produselor din carne și laptelui care nu au fost tratate corespunzător
- Produse de origine animală, material seminal și subproduse de origine animală sunt interzise.
- Inspecții în fermele de animale. Toate fermele care au primit animale dinspre Ungaria și Slovacia după 1 februarie vor fi inspectate și vor fi prelevate probe pentru evaluarea statusului epidemiologic.
- Măsuri suplimentare de dezinfecție și dezinsecție. Se intensifică măsurile de dezinfecție în unitățile de creștere a animalelor și pe mijloacele de transport care intră sau ies din ferme.