Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Liderii de business vor reformă administrativă. “Regiunile și zonele metropolitane, niște ONG-uri”

RBL
Evenimentul de la Cluj a grupat sute de manageri din zona Transilvaniei | Foto: Nicu Cherciu

300 de participanți au asistat la dezbaterile și atelierele interactive propuse la Conferința Regională a Romanian Business Leaders (RBL) de la Cluj.

Moderată de Sorana Cernea (Managing Partner TPA Romania) și Bogdan Rus (CEO al Cicada Technologies), deschiderea a reflectat esența spiritului antreprenorial și impactul său asupra economiei: 4% din produsul intern brut al României este generat de antreprenorii care fac lucrurile să se întâmple. “Ne bucurăm să fim împreună într-un număr atât de mare și să punem o nouă cărămidă la dezvoltarea unei Românii în care și generațiile viitoare să își dorească să trăiască”, au spus organizatorii.

Ziua a început cu mesaje despre antreprenoriat, colaborare și viitorul economiei transmise de lideri din comunitatea RBL și administrația locală. Marius Ștefan, președintele RBL, a pus accent pe importanța inițiativei. „Ideea este importantă, însă acțiunea contează. RBL este despre oameni care fac lucrurile să se întâmple, iar împreună avem puterea de a genera schimbare”.

Alex Dincovici, director general al RBL, a subliniat că evenimentul va aborda impactul schimbărilor globale și cum se pot transforma aceste provocări în oportunități antreprenoriale. Dan Pitic, liderul filialei RBL Cluj, a menționat că antreprenorii sunt un motor economic.

„Noi suntem cei care mișcăm economia, iar împreună putem construi o Românie mai bună, una în care și generațiile viitoare să își dorească să trăiască”. Primarul Clujului, Emil Boc, a adus în discuție provocările pieței muncii, educația și mobilitatea urbană, esențiale pentru păstrarea talentelor în țară. El consideră că investiția cea mai bună este educația, iar viitorul depinde de adaptarea competențelor.

Reorganizarea teritorială, încă departe

România se confruntă cu un sistem administrativ fragmentat, ineficient și lipsit de transparență, afirmă experții în administrație care au analizat provocările și soluțiile pentru o guvernare mai eficientă, secțiune moderată de Moise Guran.

Au participat Sorin Ioniță – expert ȋn politici locale şi dezvoltare, președinte al Expert Forum, Dorin Dobrincu – cercetător la Institutul de Istorie A. D Xenopol și președinte al Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei, Victor Giosan – consultant cu experiență internațională în descentralizarea administrativă și fiscală, Ciprian Ciucu – primarul Sectorului 6 București, vicepreședinte al Asociației Municipiilor din România și membru în Comitetul European al Regiunilor.

O problemă identificată este fragmentarea excesivă – numărul mare de primării care nu se pot autosusține financiar (13,4% dintre comune își pot acoperi cheltuielile, restul depind de fonduri guvernamentale).

Experții au subliniat lipsa zonele metropolitane funcționale (dezvoltarea infrastructurii, gestionarea resurselor și proiectelor majore sunt blocate de un cadru administrativ rigid); imprevizibilitatea finanțării (incertitudinea bugetară creează riscuri mari și proiecte nefinalizate, afectând inclusiv investițiile).

Soluția propusă este adoptarea unui model administrativ modern, cu studii de impact și scenarii testate pentru a asigura eficiență și sustenabilitate. Specialiștii spun că o reorganizare teritorială corectă este o condiție necesară pentru progres, însă nu suficientă și că e nevoie de transparență, leadership puternic și asumare politică pentru ca România să devină mai competitivă și mai eficientă.

Despre reformă și regionalizare:

  • Sorin Ioniță: “Administrația publică locală este în faliment tehnic în România, ca nivel intermediar între guvern și primării sunt doar consiliile județene. Regiunile și zonele metropolitane de fapt nu există, sunt doar niște ONG-uri. Majoritatea primăriilor de comune nu au destule venituri să își acopere cheltuielile, primarii stau cu mâna întinsă la București, perpetuând astfel clientelismul politic. În România avem bugete locale de tip bazar, în urma negocierilor dintre primari și miniștri puși politic, din diferite partide”.
  • Ciprian Ciucu: “Primarii de comune nu vor reorganizarea administrativă, care poate fi eficientă, pentru că își pierd primăriile, doar câțiva dintre edilii unor municipii au susținut-o: Cluj-Napoca, Brașov, Iași. Dacă s-ar alia 4-5 comune, ar putea presta servicii pentru comunitate în zone mai extinse. Ca să ajungi la cea mai bună variantă de regionalizare îți trebuie studiu de impact. Acum nu este momentul unei reorganizări: nu ar avea suficientă susținere politică, avem șapte partide în parlament, nici unul nu trece de 22%”.
  • Victor Giosan: “Numai 13% din comunele din România își pot autosusține cheltuielile de personal. Nici dacă instituționalizăm regiunile nu vor avea venituri proprii, ci doar nefiscale, deci vor trăi tot din transferuri de la nivel național. Trebuie să conștientizăm faptul că unele dintre regiuni vor avea un management mai slab, altele, mai bun. Sunt deja câteva instituții cu caracter regional, care ar trebui consființit, precum universitățile, viitorul Spital Regional Cluj, care va servi întreaga regiune a Transilvaniei”.
  • Dorin Dobrincu: „Reorganizarea României a fost susținută de grupul Provincia de la Cluj, promovată de Emil Boc și Adrian Veștea, apoi vânturată de guvernele Dragnea și Ponta, după care a murit. Acum se vehiculează doar în societatea civilă și mediul academic. Noi susținem introducerea regiunilor pe baza afinităților istorice, sociale și economice, dar și reapariția plășilor, adică mai multe comune grupate. Nu putem să continuăm cu comune de 100 de oameni, cum este Bătrâna, din Hunedoara, acest mod nu este funcțional”.
  • Emil Boc: “Nu mai avem reformă administrativă din 1968, suntem unica țară din UE cu cea de pe vremea lui Ceaușescu, dar vrem să facem subsidiaritate cu regulile centralismului democratic. Trebuie să cadă un guvern pentru ca reforma să se facă. Nu foarte ușor pentru că sunt problemele structurale și oameni care nu vor să se schimbe din motive de comoditate, clientelism, încetățenite în 60 de ani. Marele avantaj al descentralizării e distrugerea acestor sisteme clientelare. Unele primării nu pot asigura cheltuielile cu iluminatul public sau curățenia, evident că vor trebui comasate dacă nu pot presta serviciile fundamentale pentru populație. Apoi, coordonarea, coerența unor proiecte: conducta de gaz merge până la limita unei localități, se oprește, urmează o groapă, apoi iar apare. Cluj-Napoca plătește oalele sparte de fosta administrație din Florești, care a permis un urbanism fără mobilitate urbană, școli, creșe, grădinițe”.

Ponturi de la BNR: fonduri UE, IT, economisire 

Dan Nițescu, consilier al Guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR) – Mugur Isărescu, a oferit o perspectivă asupra dinamicii economice globale și a impactului său asupra mediului de afaceri din România. În mesajul transmis din partea lui Isărescu a arătat importanța menținerii stabilității economice în fața riscurilor geopolitice și a transformărilor tehnologice rapide.

“Cum a fost influențată macroeconomia în ultimii ani? Crizele suprapuse au generat o nevoie urgentă de adaptabilitate și reziliență. Mediul de afaceri a fost nevoit să își dezvolte „anticorpi economici” pentru a naviga într-un peisaj volatil, iar România are acum oportunitatea de a-și crește competitivitatea.

Ce oportunități avem pentru îmbunătățirea economiei? Fondurile europene, utilizate eficient alături de resurse locale, pot fi un motor de creștere. Investițiile în infrastructură, stocare și digitalizare vor contribui la un ecosistem economic mai stabil. Creșterea gradului de economisire și redirecționarea fondurilor către investiții durabile vor susține dezvoltarea pe termen lung.

Principalele provocări economice pentru 2025 vor fi corecția fiscal-bugetară și necesitatea păstrării unui echilibru fără a crea recesiune; inflația și volatilitatea piețelor internaționale, care influențează atât economia macro, cât și mediul de afaceri; reașezarea globală și fragmentarea economică, ce aduc incertitudini semnificative.

Este esențial să acționăm strategic, să nu pierdem oportunități și să avem un plan de acțiune clar, cu obiective corelate și o viziune pe termen lung. Economia României are potențial, iar antreprenorii sunt parte din soluție”, susține Nițescu.

Recital de orchestră cu tehnologie artificială

Participanții au avut parte de un moment artistic inedit, în care Young Famous Orchestra, sub bagheta dirijorului Vladimir Agachi, a demonstrat cum AI devine un parteneră al creativității umane. Muzica a prins viață printr-o fuziune spectaculoasă între arta dirijorală și tehnologia cu AI, demonstrând că inovația poate redefini emoția și expresia artistică. Acest moment a fost o inspirație despre cum tradiția și tehnologia pot merge mână în mână, deschizând noi perspective asupra creativității și performanței.

Antreprenoriat la sate: Vultureni și Bobâlna

Dan Pitic, director general al grupului Perpetuum, a prezentat pilonul de antreprenoriat al RBL, evidențiind că acesta trebuie să devină un “sport de masă”, accesibil tuturor celor care vor să genereze schimbarea.

“Antreprenorești – adoptă un sat” este un exemplu concret despre cum antreprenoriatul poate transforma comunitățile rurale. Prin parteneriatul cu comuna Vultureni, inițiativa a susținut dezvoltarea Festivalului Silvoiței, care a crescut de la șase producători, la prima ediție, la 35 de producători și 1.500 de vizitatori, aducând încasări semnificative și promovând autenticitatea produselor locale.

Acțiunea face diferența. Fie că vorbim despre dezvoltarea rurală, educația antreprenorială sau susținerea noii generații de antreprenori, inițiativele RBL demonstrează că prin colaborare și viziune putem construi un ecosistem economic mai puternic”, afirmă Pitic.

Claudia Indreica, CEO al Psihoselect și coordonator Task Force al RBL pentru piața muncii, a evidențiat un principiu: „Avem nevoie de o nouă unitate de măsură: acțiunea. Cuvintele nu mai sunt suficiente, regulile clare și aplicabile sunt cele care ne permit să performăm.

Piața muncii a ajuns la un punct de cotitură. După șapte ani de creștere, suntem la un vârf atins o dată la 25 de ani. Acum este momentul să valorificăm fiecare oportunitate și să punem bazele unui sistem sustenabil, adaptat realităților economice și sociale.

RBL continuă să faciliteze dialogul între mediul de business și autorități, prin Task Force-urile dedicate bunelor practici și reglementărilor esențiale. Următorul pas: o masă rotundă la București dedicată definirii viitorului pieței muncii. Regulile clare și aplicate corect dau performanța economică. Doar prin acțiune putem construi o economie competitivă și un mediu de afaceri stabil”.

Anca Rarău, fondator al agenției Brandocracy, a prezentat pilonul de educație al RBL. „Dacă ești educat, știi să iei decizii bune. Educația nu este doar despre cunoștințe, ci despre formarea oamenilor cu valori și competențe. Viitorul României depinde de calitatea educației pe care o oferim astăzi”.

În cadrul RBL Summit au luat naștere inițiative de educație. Au fost prezentate proiectele “Vreau sa fiu antreprenor” – sprijină dezvoltarea următoarei generații de antreprenori și inovatori; “Merito” – transformarea meseriei de profesor prin o comunitate activă de dascăli valoroşi; “IT Lab RBL” – deschide porțile tehnologiei pentru toți elevii din România, indiferent de mediul social sau economic.

Ateliere interactive ale conferinței:

  • Branding & Employer Branding. Cum creezi o cultură autentică și atragi talente valoroase? Anca Rarău (Brandocracy), Flavia Bucerzan (Bosch), Miguel Palma (HECO-Schrauben), Răzvan Mustață (UBB FSEGA), Georgiana Iancu (Brandocracy)
  • A.I. Oportunități? A.I. Finanțare! Accesarea fondurilor pentru startup-uri în AI. Sorin Sucală (Imobiliare360.ro), experți din ADRNV, UTCN, UBB, Cicada Technologies, Senflua Insurance, WakeZ
  • Finanțarea creșterii companiilor prin Bursa de Valori București. Cum poate piața de capital accelera dezvoltarea antreprenorială? Zuzanna Kurek (AROBS Group), Voicu Oprean (AROBS), Daniela Secară (BT Capital Partners)
  • Marketing de succes: de la strategie la implementare. Cum transformi investițiile în rezultate? Roxana Marița, Oana Mădălina Vasiu, Călin Biriș, Radu Dascălu.
  • Orchestrarea viitorului: creativitate, productivitate, AI. Unde se întâlnesc tehnologia, arta și inovația? Călin Baidoc (bitYes), Vladimir Agachi, Oana Man-Kesselheim. 
  • Energie inteligentă pentru afaceri sustenabile. Soluții smart pentru eficiență energetică și reducerea costurilor. Bogdan Băgăcian (Promelek XXI), Nagy Karoly (Promelek).
  • Logistica în 2025: între reducerea costurilor și creșterea productivității. Cum optimizezi lanțul de aprovizionare? Liviu Sima

Cum se reinventează diviziile de business

Lideri din domenii cheie au discutat despre mentalitate, etică și strategie în fața schimbărilor economice. Cerasela Baiculescu – Country General Manager al IBM Romania & Moldova, a evidențiat importanța adaptabilității și comunicării într-o organizație aflată în continuă schimbare. “În următorii ani, 50% dintre companii își vor reinventa diviziile de business. Cine inovează rămâne relevant”.

“Excelența pe care o capeți în criză te menține pe o linie ascendentă. Digitalizarea accelerată și responsabilitatea față de angajați și clienți sunt esențiale pentru succesul unei companii”, a menționat Sergiu Manea, CEO al BCR.

Iulian Nedea, cofondator al companiei de soluții energetice Simtel, a atras atenția asupra importanței eticii și valorilor în business: „Criza nu este strategie, ci doar o tactică. E esențial să investim în oameni și în procese chiar și în cele mai dificile momente”.

Tendințe: sustenabilitate, digitalizare, finanțare strategică

Participanții au schițat tendințe cheie pentru viitor: sustenabilitate – companiile trebuie să își asume obiective clare pentru un impact pozitiv; digitalizare și automatizare – cine nu inovează, rămâne în urmă; finanțare strategică – adaptarea la noile realități economice va face diferența. Concluzia businessmenilor din această secțiune a fost că oamenii rămân decidenții finali și că AI, digitalizarea sau procesele automatizate nu pot înlocui viziunea și cultura organizațională, ci doar o pot amplifica.

Conferința RBL Cluj, cu tema: “De la viziune la acțiune. Puterea de a modela viitorul”, de la Hotelul Grand Italia, a reunit specialiști și antreprenori, lideri de business cu teme de interes și provocări profesionale similare. Pentru prima dată, la această ediție, a fost extinsă la două zile. Evenimentul este gândit să ofere răspunsuri concrete și soluții viabile, trecând de la teorie la practică, de la viziune la acțiune.

Fundația RBL este vehiculul de acțiune al liderilor din mediul privat de business pentru construcția unei Românii în care generațiile viitoare să își dorească să trăiască. Proiectele sale se subscriu celor trei domenii pe care comunitatea RBL le consideră importante pentru schimbarea și dezvoltarea societății: antreprenoriat, educație și bună guvernare.



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
FAU

Limesul Dacic, la pachet turistic cu Via Transilvanica

Articolul următor

Turneul Transylvania Open, premiat la Gala Sportului Românesc

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Citeste mai mult

TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene

Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
Educație
Citeste mai mult

Vizită regală la Oradea

Marți, 22 aprilie 2025, Primăria Oradea a avut onoarea de a-i primi pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei…
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share