Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Un spital cât 14, caut finanțare! Bog’Art demarează lucrările la SPM Cluj

SPM
Noul complex medical va avea heliport, grădină suspendată, cafenea și restaurant | foto: CJ Cluj, TB

Execuția unității spitalicești care va trata anual 50.000 de copii a început, însă județul are nevoie de 230 de milioane de euro ca să o ridice în patru ani.

“Noi, cei din asocierea condusă de Bog’Art, suntem onorați că ni s-a încredințat acest contract pentru Spitalul Pediatric Monobloc (SPM), unul de importanță maximă pentru noi, în valoare de 1 miliard de lei. Suntem conștienți că este un proiect cu provocări mari, având o suprafață construită de 100.000 mp, care trebuie executat în 48 de luni.

Vă asigurăm însă că această asociere este formată din companii mari, cu experiență vastă în proiecte complexe și de anvergură, dar și în proiecte medicale. Vom aborda proiectul cu maximă seriozitate, vom depune toate eforturile și vom folosi tehnologii noi, în așa fel încât să ne vedem aici, peste patru ani, la inaugurarea acestui spital”, a spus directorul general al Bog’Art, Sorin Greu.

Finanțare încă incertă

Președintele Consiliului Județean (CJ), Alin Tișe, a spus că SPM trebuie sincronizat cu noua Centură Metropolitană a Clujului (CMC), lângă care este amplasat strategic. Însă din necesarul de 970 de milioane de lei, plus taxa pe valoarea adăugată (TVA), finanțarea disponibilă acum este de 26 milioane.

“Este un proiect vechi, dar de mare importanță pentru această parte a Europei, un proiect unic în România în format monobloc. Sistemul medical clujean își confirmă astfel statutul prin acest spital unic în țară care se va adresa întregii regiuni. Ca arhitectură proiectul a fost declarat câștigător în urma unui concurs internațional, nu a fost o licitație clasică.

De aceea arhitectura este spectaculoasă, a fost apreciată de specialiști și a câștigat un premiu la Londra. Dacă tot nu mai pot fi finanțate unele spitale sau anumite spitale nici măcar nu și-au terminat licitațiil de execuție, Guvernul, Parlamentul, Ministerul Sănătății au la Cluj două proiecte mature care așteaptă finanțarea. SPM are contractul semnat și ne dorim să găsim surse și la minister.

Centrul de Transplant Multiorgan (CTM) are licitația terminată și contractorul deja stabilit. Îi sfătuim pe guvernanții care se plâng că nu suntem în stare să absorbim fondurile europene să se uite și la celălalt proiect al Clujului, CTM. Rolul nostru va fi să găsim sursele financiare până la capăt, în așa fel încât constructorii să se țină de acest contract.

STM va reuni toate secțiile de copii din cele 14 locații din oraș la un alt standard, unul modern pe care îl solicită toate orașele din Europa. În condițiile în care se tot discută că Maternitatea Stanca se află într-o clădire improprie, acest teren are o zonă în care o nouă clădire poate fi lipită de acest spital. Terenul nostru vizează și o maternitate nouă”.

 

Varianta de rezervă: credit de la BEI

„În România până acum nu s-a construit niciun spital monobloc, de adulți sau copii, demonstrăm că la Cluj se poate. Pe Planul Național de Redresare și Reziliență, SPM nu a intrat pentru că județul Cluj a primit altceva, metroul și centura metropolitană, deci acum este pe primul loc la posibila finanțare prin Programul Sănătate.

Prin Ministerul Sănătății și Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene sperăm că acest proiect să ajungă cât mai repede să fie finanțat. Dacă va fi nevoie, vom apela și la un credit bancar, am avut o întâlnire consultativă cu Banca Europeană de Investiții, există posibilitatea de finanțare și de acolo. Odată început, acest proiect nu va putea fi oprit și sper ca acest termen de patru ani să fie respectat.

Au fost contestații la acest proiect, sunt lucruri pe care trebuie să le reglăm. Singura noastră doleanță pentru constructori este să lucreze la timp, să livreze calitate, iar noi să plătim la timp pentru a da posibilitatea ca afacerile lor să meargă mai departe”, a arătat președintele CJ Cluj.

 

Conectat la centuri și autostradă

„Clădirea SPM va fi amplasată lângă viitoarea CMC care va comunica și cu Centura Vâlcele – Apahida. Deci dacă le unim, vei putea ajunge aici din mai multe zone ale țării, și de pe Autostrada Transilvania (A3) fără să intri prin oraș. Am avut o colaborare foarte bună cu Universitatea  de Științe Agricole și Medicină Veterinară cu care am făcut un schimb.

Vom da USAMV clădirile și terenurile de pe str. Moților, deci tot ce înseamnă acolo proprietatea județului va trece la universitate, urmând să ne compensăm financiar. Acest schimb se va materializa atunci când finalizăm SPM, ca să ne mutăm automat secțiile aici.

A fost extrem de greu să găsim terenul potrivit, știm că și pentru Spitalul Regional de Urgență a trecut foarte mult timp, renunțând la variantele Câmpenești, Feleacu sau Chinteni pentru Florești. Acest teren este însă la fel de valoros, deci SPM este un proiect câștigător pentru clujeni”, spune Tișe.

O asociere cu turci și UTI

Conducerea CJ Cluj a marcat, în cartierul Borhanci, debutul lucrărilor de edificare a celui mai modern spital pediatric din România, fiind prezenți și vicepreședinții Istvan Vakar și Radu Rațiu. Lucrările de construcție sunt executate de câștigătorul procedurii de licitație, asocierea Bog’Art, CCN Altyapi Yatirimlari, UTI Construction and Facility Management, Dacorum Grup, DZ Medicale, Terratest Geotehnic.

Primul spital pediatric în sistem integrat construit de la zero, după Revoluție, de către o autoritate publică din România, va fi edificat în cartierul Borhanci și va deservi anual 50.000 de copii, din întreaga țară.

Unitatea cu profil regional, model de bună practică în infrastructura medicală mare, va fi un centru de excelență clinică și științifică la cele mai înalte standarde europene, cu un spectru larg de servicii medicale destinate copiilor. SPM va avea șase etaje și va dispune de 506 paturi pentru spitalizare continuă, 51 pentru spitalizarea de zi și 30 aferente serviciului anestezie terapie intensivă (ATI).

Componența spitalului integrat pentru copii

  • Subsol: parcare – 621 locuri autovehicule, 376 locuri biciclete, adăpost, radioterapie, spații tehnice
  • Parter: lobby principal, urgențe, imagistică, bloc alimentar, depozite, vestiare personal, anatomie patologică, cercetare și educație / studii clinice, recuperare-medicină fizică și balneologie, unitate administrativă, ambulatoriu integrat
  • Etaj 1: unitate de transfuzie sanguină, bloc operator, biberonerie, laborator analize medicale, îngrijiri paliative, neonatologie, compartiment arși, anestezie terapie intensivă, nefrologie, spitalizare de zi
  • Etaj 2: Spații tehnice, sterilizare, grădină suspendată, cafenea
  • Etaj 3: ORL, chirurgie pediatrică, hematologie-oncologie copii
  • Etaj 4: genetică medicală, gastroenterologie copii, pneumologie copii, boli infecțioase, neurologie pediatrică
  • Etaj 5: cardiologie copii, pediatrie (1, 2, 3, 4)
  • Etaj tehnic: spații tehnice, acces heliport


Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
St. Patrick's

Businessmenii irlandezi au sărbătorit St. Patrick's Day în Transilvania

Articolul următor

Impact Hub Bucharest și Startarium lansează Startup Impact Lab

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Citeste mai mult

TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene

Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
Educație
Citeste mai mult

Vizită regală la Oradea

Marți, 22 aprilie 2025, Primăria Oradea a avut onoarea de a-i primi pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei…
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share