ACI Cluj și Dico & Țigănaș, în consorțiul câștigător pentru noul Stadion Dinamo

Dinamo

Complexul multifuncțional va putea găzdui în arenă 25.000 de spectatori | Foto: CNI

Lucrarea de 114 milioane € va fi executată de o asociere din care mai fac parte firmele bucureștene Bog’Art – lider de contract și UTI Construction and Facility Management.

“Suntem bucuroși să anunțăm că ACI Cluj face parte din asocierea care a semnat contractul pentru realizarea noului Stadion Dinamo. Arena va avea peste 25.000 de locuri și va deveni un adevărat hub sportiv și urban în centrul Bucureștiului.

Noua arenă va include, pe lângă stadion, spații dedicate sporturilor individuale, peste 300 de locuri de parcare, facilități moderne pentru sportivi, spectatori, presă și un hotel cu 40 de camere.

Proiectul este finanțat de Compania Națională de Investiții (CNI) și se va desfășura pe o perioadă de 32 de luni (7 luni de proiectare, 25 de luni de execuție, inclusiv demolări). Acesta va transforma zona Ștefan cel Mare într-un adevărat centru sportiv și urban”, potrivit conducerii ACI Cluj.

Proiect de pe vremea lui Bode

“Construirea noii arene din Ștefan cel Mare este un proiect de anvergură, în care am crezut și pentru care împreună cu conducerea clubului Dinamo, cu reprezentanții CNI și Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA). S-a lucrat serios și intens pentru a ajunge în această etapă.

Mă bucur că a existat coordonare, susținere și implicare în concretizarea acestui proiect pentru că performanța în sport se face cu investiții. Avem nevoie în sport de exemple puternice care să modeleze și să inspire viitorul acestui domeniu.

Vom avea nume mari în sport doar cu o bază materială modernă și investiții consistente. Sunt convins că va fi un proiect care va aduna toate energiile constructive iar mobilizarea va fi una exemplară pentru finalizarea lui”, consideră deputatul Lucian Bode, fost ministru de interne.

Două stadioane: 180 milioane € 

Directorul general al CNI, Manuela Pătrășcoiu, a semnat contractul pentru construcția noii arene alături de Raul Doicescu, fondatorul Bog’Art, reprezentantul asocierii câștigătoare. Acesta se ridică la 480 de milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată. Arena multifuncțională Dinamo București va avea facilități dedicate performanței și dezvoltării sportivilor din multiple discipline.

„Îmi amintesc cu drag momentul în care am vizitat Stadioanele Dinamo și Corvinul din Hunedoara. Mă bucur enorm că aceste două stadioane primesc acum finanțare de la Guvernul României, prin MDLPA de aproape 900 milioane de lei, și pot începe lucrările de construire.

Am observat pasiunea pentru fotbal a celor pe care i-am întâlnit atunci, fie că erau copii sau adulți, sportivi sau suporteri. Dacă aceste investiții vor fi făcute cu aceeași dedicație, aceeași pasiune, vor fi investiții de succes ale statului Român”, a spus ministrul dezvoltării, Attila Cseke.

În ce constă complexul multifuncțional

MIS Grup a contestat degeaba

Consorțiul va avea șapte luni la dispoziție pentru obținerea autorizației de demolare, efectuarea demolării vechiului stadion, întocmirea proiectului de execuție și obținerea autorizației de construcție.

Urmează alte 25 de luni pentru finalizarea noii arene, a refacerii și consolidării fundației spitalului de urgență, mutarea rețelelor de termoficare, construirea heliportului medical SMURD și a corpului perimetral pentru celelalte facilități. Perioada estimată a lucrărilor este noiembrie 2025 – ianuarie 2028.

MIS Grup, lider al asocierii cu Silvania Sortilemn, AD Astra IPP, Aqua Serv, KESZ România, KESZ Epito, Construcții Conico, SDC Proiect, a contestat rezultatul procedurii de atribuire, dar CNI a semnat contractul cu Bog’Art.

Noul Stadion Dinamo trebuia construit odată cu celelalte trei arene din capitală, Ghencea, Arcul de Triumf și Giulești, terminate pentru a putea fi funcționale la Campionatul European din 2021. Proiectul a fost amânat din cauza unor probleme legate de proprietatea terenului.

 

Exit mobile version