Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Unirea Basarabiei cu România, sărbătorită în Timișoara, prin vernisajul Solilocviuri

Artistul plastic moldovean Constantin Popovici, expune pe simezele Galeriei Brăteanu, cu ocazia sărbătoririi Unirii Basarabiei cu România. „O ușoară stare de spleen și de nostalgii neștiute ne transferă artistul vizual basarabean prin compoziție și culoare”, arată profesorul Ovidiu Justinianu.

Expoziția este motivată de sărbătorirea unirii Basarabiei cu România, votată la data de 27 martie 1918. În urmă cu 107 ani Sfatul Țării vota prin vot nominal deschis Unirea cu Regatul României, declarația Sfatului Țării menționând: „În numele poporului Basarabiei, Sfatul Țării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani, din trupul vechii Moldove. În puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se unește cu mama ei România”.

Acest act istoric a deschis procesul Marii Uniri, finalizat cu Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918, când românii din Transilvania, Banat, Maramureș şi Crișana au decis, la rândul lor, Unirea cu țara, evenimentul consfințind constituirea statului român modern.

Constantin Popovici (n. 2000 la Ungheni, Republica Moldova) este absolvent al Liceului de Arte Plastice Timişoara promoția 2020, a Facultății de Arte Plastice şi Design a UVT, promoția 2023, în prezent este masterand în an terminal al aceleiaşi facultăți.

Despre expoziția ce urmează a fi găzduită de Galeria Brăteanu, prof. Ovidiu Justinianu remarcă: ,,Aflat parcă într-un permanent dialog cu el însuși, cu sinele, Constantin Popovici pare să conștientizeze și faptul că aparține unui «tot» mai mare, unui spațiu hărăzit dinainte de divinitate nouă, așa încât să putem să ne bucurăm de maiestatea creației și a naturii în toată splendoarea ei. O ușoară stare de spleen și de nostalgii neștiute ne transferă artistul vizual basarabean prin compoziție și culoare. Exploziile cromatice atent controlate pot fi reperate la orice nivel al simțurilor, prospețimea și naturalețea fiind câteva din atributele acestui artist deosebit”.

La cuvântul de deschidere  profesorul Ovidiu Justinianu va vorbi despre personalitatea şi opera lui Constantin Popovici dar şi despre însemnătatea unirii Basarabiei cu România. Expoziția ce reuneşte pe simezele Galeriei Brăteanu situată în Timişoara pe Str. Lucian Blaga Nr. 8, o suită de lucrări recente de pictură în culori de ulei, poate fi vizitată până în data de 14 aprilie 2025.



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
UBB

Studenții UBB, campioni mondiali la studii de caz în economie

Articolul următor

42.500 de persoane au cântat în evenimentele Cantus Mundi la Ora Pământului

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Citeste mai mult

TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene

Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
Educație
Citeste mai mult

Vizită regală la Oradea

Marți, 22 aprilie 2025, Primăria Oradea a avut onoarea de a-i primi pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei…
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share