Vicepremierul Moldovei, Vladimir Bolea, a subliniat importanța infrastructurii rutiere de conexiune cu România și Ucraina. Printre proiectele vitale pentru repunerea Moldovei pe harta UE, vicepremierul a menționat Autostrada Iași – Ungheni – Chișinău – Odessa, precum și cele patru poduri noi peste Prut.
„Interconectarea înseamnă repunerea Republicii Moldova pe harta UE”, a subliniat vicepremierul Vladimir Bolea în cadrul Forumului de nivel înalt „Impulsionarea Absorbției Fondurilor Europene de către Republica Moldova – Parteneriate Republica Moldova – România – Ucraina”.
Viceprim-ministrul moldovean a afirmat că Republica Moldova trebuie repusă în circuitele economice regionale printr-o infrastructură dezvoltată, care să îmbunătățească conectivitatea și să susțină dezvoltarea economică a țării și a regiunii.
„Este necesar să dezvoltăm infrastructura de transport care să ne integreze în rețelele economice regionale și să deschidem calea pentru o creștere economică durabilă. O infrastructură modernă ne va permite să valorificăm potențialul comercial și logistic al țării și va aduce beneficii economice concrete pentru cetățenii noștri”, a declarat Vladimir Bolea.

Autostrada Iași – Ungheni – Chișinău – Odessa
Ministrul a amintit că, datorită cooperării dintre Republica Moldova, România și Ucraina, au fost inițiate proiecte strategice care vor contribui la modernizarea infrastructurii și la îmbunătățirea legăturilor transfrontaliere.
În context, s-a făcut referire la proiectul de construcție a autostrăzii Iași-Ungheni-Chișinău-Odessa, cu o lungime totală de 320 km pe teritoriul Republicii Moldova, care va avea un rol important în consolidarea legăturilor economice și culturale cu România și Ucraina. Proiectul se află în etapa de elaborare a studiului de fezabilitate. Tot la această etapa se află și proiectele de construcție a patru poduri noi peste Prut, care vor asigura legături directe între Republica Moldova și România.
„Aceste proiecte de infrastructură sunt necesare pentru dezvoltarea Republicii Moldova și pentru integrarea noastră în rețelele europene de transport. Mulțumesc Guvernului României pentru sprijinul constant și necondiționat. Fără această colaborare puternică, nu am fi putut avansa în implementarea proiectelor care vor transforma infrastructura Republicii Moldova”, a mai subliniat Vladimir Bolea.
Subiectul proiectelor comune de infrastructură susținute din fonduri europene a fost discutat de vicepremierul Vladimir Bolea și în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. Demnitarii au vorbit despre provocările în absorbția și utilizarea fondurilor, precum și despre modalitățile de susținere în accesarea diverselor surse de finanțare pentru proiectele din portofoliul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. În acest sens, s-a convenit asupra semnării în luna mai curent, a unui Memorandum privind cooperarea în domeniul programelor și inițiativelor finanțate de Comisia Europeană între Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din România și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Documentul prevede consolidarea colaborării bilaterale pentru a susține procesul de integrare europeană a Republicii Moldova prin transfer de expertiză, organizare de instruiri specifice accesării fondurilor de preaderare, schimb de experiență și învățarea din bunele practici ale României în procesul de aderare.
Forumul „Impulsionarea Absorbției Fondurilor Europene de către Republica Moldova – Parteneriate Republica Moldova – România – Ucraina” este organizat de Camera Deputaților din Parlamentul României, la invitația dlui deputat Sorin Năcuță, în parteneriat cu Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor Moldova.
