Transparența în afaceri, îmbinarea carierei cu viața personală și arta ca business au fost coordonatele celei mai mari conferințe din România dedicată femeilor.
“Tema aleasă pentru anul acesta se numește “Încredere prin transparență”. Consider că pentru a avea încredere și a construi ceva pe termen lung, de succes, atât în relația de business, cât și în relația cei din jur și chiar relația cu tine este nevoie să fii transparent, autentic, sincer.
La prima ediție a acestui eveniment, în 2012, erau foarte puține femei care să fie recunoscute, să aibă businessuri mari, care să aibă curajul să iasă în față. Apoi lucrurile s-au schimbat radical: multe businessuri conduse sau deținute de femei, fac o treabă foarte bună, sunt implicate, pun pasiune, sunt creative, caută mereu noul.
Asta înseamnă că această piață de antreprenoriat crește, se dezvoltă și merge spre maturitate. Vedem asta și din multe huburi care au apărut și promovează antreprenoriatul. Școala nu ne-a pregătit pentru antreprenoriat, însă există organizații care au gândit rețele de sprijin”, a spus organizatorul evenimentului, Crina Ciocian, CEO – The Woman și cofondator – Meron.
Andreea Raicu, fondator și director creativ la Amalin, a figurat ca invitat special. “Când eram la televiziune, urmăream perfecțiunea, ratingurile, când mi-am deschis propriul business, am dat jos toate acele măști și am devenit mai sinceră, mai transparentă. Deci făceam exact acele lucruri pe care nu le doream la TV. De fapt perfecțiunea ne separă, ne izolează, de fapt autenticitatea este cea care creează aceste conexiunii puternice după care tânjim foarte mult în ultima vreme”.
Afacerea, între aparență și transparență
Mirela Bucovicean, fondator – Molecule F, platformă dedicată designerilor români, a deschis secțiunea dedicată antreprenoriatului. “Fără transparență nu văd cum ai putea să construiești încrederea unui brand, indiferent că este de firmă sau personal. Oamenii ne cumpără dacă ne plac și știm aceasta dacă ne cunosc așa cum suntem noi. Un business nu există fără echipă, iar transparența este necesară atât din partea angajatorului, cât și a angajatului, inclusiv în relația cu partenerii”.
“Nu este zi în care un antreprenor să nu aibă un moment pe care altcineva îl consideră dificil, iar acesta îl socotește ca o problemă căreia trebuie să îi găsească o soluție. Schimbarea cumpărătorului produselor noastre implică regândirea de strategie, însă eu nu pot să o fac decât după viziunea mea și împreună cu echipa. Ca antreprenori suntem responsabili de bunul mers al firmei pentru că suntem susținătorii familiilor tuturor celor care muncesc la noi, deci va trebui să îi implicăm la bine și la rău”, susține Camelia Șucu, cofondator – Class Living.
Alexandra Arsene, director IMM – Raiffeisen Bank, a explicat cum vede relația bancă – antreprenor. “De multe ori eu am fost partener de business care să arate că antreprenorii au susținerea financiară, dar și în momente dificile alături de ei pe care este foarte important să le prevenim.
Au fost clienți care aveau emoții de a-și împărtăși cu noi îngrijorările că urmează ceva defavorabil, însă noi considerăm aceasta ca o maturitate antreprenorială, nu ca pe o slăbiciune pentru că se pot întâmpla unele lucruri nu neapărat legate de businessul în sine: perioade de criză, măsuri legislative noi cu impact, evenimente în piață care nu țin de performanța afacerii. De aceea este bine să le gestionăm împreună, iar dacă le putem anticipa, nivelul capitalului de încredere crește”.
Directorul de marketing al B&B Collection, Mădălina Diaconu, a arătat rolul liderului în business. “Pandemia a fost un șoc pentru noi, dar și o trezire care ne-a făcut să ne adaptăm. Un lucru bun a fost că ne-am digitalizat foarte tare, după pandemie am dezvoltat sistemul hibrid, fizic – online, era mai simplu să vorbim pe Team, așa câștigăm timp, deși conexiunea umană față în față este extrem de importantă ca să fim împreună, să putem fi creativi.
De la liderul companiei noastre de 900 de angajați, care este o femeie și mi-a fost mentor, am învățat că tot timpul trebuie să fii foarte deschis cu echipa ta, să explici foarte clar contextul chiar când trebuie să iei o decizie nepopulară, să ai o coerență în comunicare și să le oferi oamenilor empatie, inclusiv să își poată spune nemulțumirile față de o decizie, deci să aibă un spațiu sigur în care să se poată exprima”.
Pandemia, piatră de încercare antreprenorială
O altă secțiune a urmărit relația între viața personală și carieră. “Am crescut în Germania și m-am întors în România să înființez acest business acum 23 de ani, eram copilă, o afacere în consultanța financiară, un domeniu rigid, condus de fapt de nemți în țara noastră. În acea vreme nu exista o legislație clară în domeniu, iar transparența a fost ceva firesc.
Am acceptat feedback, am îmbunătățit lucrurile pe parcurs. Transparența, sinceritatea, un mediul cu regulile clare și șanse egale, criteriile de remunerare în concordanță cu volumul de vânzări și cu calitatea le consider ca avantaje competitive”, a menționat Wanda Nahlik, CEO – OVB Allfinanz Romania.
„Trebuie să fim sinceri, onești și să punem lucrurile pe masă. Nu ne puține ori am făcut lucrul acesta cu soțul meu, Darius, ne-am așezat cu angajații la masă și le-am cerut părerea, am pus toate plusurile și minusurile în discuție și am ținut cont de ceea ce a spus toată lumea.
Nu trebuie să îți fie bine doar ție, ca angajator, ci și angajaților, iar mai apoi, și în relația cu colaboratorii, de unii singuri nu putem. După pandemie le-am cerut furnizorilor să ne susțină, să ne înțeleagă și le-am promis că le vor achita facturile la prima intrare de bani în cont. Așa am și făcut și au știut că pot să se bazeze pe noi”, a spus Ioana Mârza, cofondator – Wonderland Resort.
Cristina Bâtlan, fondator și director creativ – Musette, și-a lansat de curând o nouă linie de afaceri, Chanand, brand de îngrijire a pielii. “Dacă businessul este al tău, trebuie să dai din tine tot ceea ce ști mai bine ca să faci diferența. Mi-am creat și mi-am condus afacerea de la 18 ani, nu aveam nicio regulă, nu citisem nici o carte de business și nu știam ce înseamnă capitalism.
Așa că am creat totul după cum era personalitatea mea. Dacă oamenii se asociază cu tine pentru că ești onest – deoarece marketingul poleiește lucruri care nu sunt adevărate sau nu spune lucrurile în totalitatea lor – se vor asocia cu tine, iar aceasta duce la succes”.
Viața de la firmă vs. viața de acasă
Secțiunea carieră vs. viață personală a adunat personalități feminine din domeniile organizare de evenimente, rețele sociale și relații publice, în dialog cu moderatoarea Loredana Buhnici: Ioana Enache, Ofelia Cozma, Monica Munteanu, Diana Enciu, Alina Tănasă, Alina Bota, Corina Bârlădeanu, Daniela Micușan. Teme dezbătute: cum integrezi pasiunea și autenticitatea în parcursul profesional, granița dintre storytelling pentru branduri și viața reală, autenticitate și discreție în leadership.
La secțiunea lifestyle, moderată de Nicolle Stănese, discuțiile s-au concentrat pe trecerea de la muzică și actorie la regie și antreprenoriat, artiștii în era digitală – expunerea și protejarea imaginii publice, invitați fiind Corina Farczady, Sore, Diana Angelson Busuioc, AMI, Minelli. Seara s-a încheiat cu un moment de socializare, la un pahar de prosecco.
Evenimentul The Woman a reunit, în perioada 27-29 martie, la complexul Wonderland și în alte locuri din Cluj-Napoca, 1.000 de femei din România. Acesta a inclus 70 de companii participante și 40 de vorbitori care au susținut prezentări și workshopuri pe teme relevante din program. Tematica abordată a pus accent pe transparență și adevăr în afaceri.
The Woman a cuprins workshopuri interactive, secțiuni de discuții și sesiuni de networking cu oportunități de colaborare și parteneriate. Zonele expoziționale au conectat branduri cu un public relevant pentru produsele și serviciile lor. Acestea au inclus spații interactive și experiențe gândite pentru social media; testări de produse; demonstrații live, cadouri și mostre; oportunități de marketing.
Diamantele, în centrul expoziției de bijuterii
Evenimentul a cuprins o serie de workshopuri despre antreprenoriat, comunicare și relații publice derulate la Hotelul Vibre, Centrul Tehnic Ikonik, Rotbasan Showroom, Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), invitate fiind Andreea Rada (Rada Perfumes), Alexandra Martin (Casa Numaa), Cristina Lazăr (Raiffeisen Bank), Dana Adora (Adora.ro), Anca Duca (Ikonik), Carla Ceușan (Matter of Space) – design, Delia Oprean – coaching, Bianca Rotbasan – planificare, buget și achiziții, Oana Cărămizaru – vânzări, Raluca Bădescu – fotografie, Dana Nealcoș – video. MACN a găzduit expoziții de ceasuri și bijuterii, în cadrul Fine Jewelry & Watches Expo, cu piese rare și emblematice, bijuterii fine, ceasuri de colecție, banc de ceasornicar și prezentări despre particularitățile diamantelor.