Instituția cu profil agricol va activa extensii universitare în alte orașe ale Ardealului pentru eficiență în educație, acoperire regională și reducerea cheltuielilor, anunță rectorul Cornel Cătoi.
“Numărul studenților la nivel licență la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj a crescut, la admitere buget, de la 817 la 875 în 2024 față de 2023; la taxă nivel licență evoluția este de la 295 la 305, la masteranzi, de la 81 la 111, la doctoranzi, de la 11 la 15. Cifrele sunt este explicabile prin numărul în creștere al străinilor care vin la medicină veterinară, cu predare în engleză și franceză.
Totalul studenților înmatriculați, inclusiv masteranzi și doctoranzi, a urcat de la 6.295 la 6.457, dintre care cel al studenților străini de la 705 la 719. Va trebui să dezvoltăm sistemul de învățământ dual, nu pentru că este o modă, ci pentru că studenții pregătiți astfel în Cluj-Napoca sau alte orașe ale Transilvaniei vor avea astfel abilități practice încă din prima zi de angajare.
Anumite programe necesită investiții mari, însă le putem oferi și în alte orașe din regiune care ne oferă spații doar să mergem să le facem acolo. Va trebui să facem astfel de extensii de învățământ în marile orașe din Transilvania, cum deja au mai multe universități. Există o concurență mare între universități să ofere programe de studii diverse.
În plus, cu toate că e socotit drept un oraș care atrage, Clujul este scump, nu putem să oferim cazare tuturor studenților. Dacă vom avea aceste extensii în Transilvania, ei vor studia în localitățile de unde provin și vor putea veni aici la spectacole, festivaluri, evenimente. Aici trebuie să spunem că rata medie de abandon la nivelul USAMV a fost de 8,7%, vârfurile fiind la profilurile agricultură, horticultură.
Cea mai mare rată se manifestă în primii doi ani de facultate, cu acele discipine fundamentale grele, neatractive; încercăm să compensăm prin burse, programe mai atractive, voluntariat. Cu toate că doar 33% dintre studenți au fost cazați, numărul cererilor aprobate a fost de 83%. Vom mări numărul locurilor de cazare prin modernizarea unei foste clădiri din zona Șapca Verde – Florești, va apărea un nou campus”.
Cofinanțarea zădărnicește din proiecte
Rectorul USAMV a dezvăluit strategia universității ce vizează gestionarea mai eficientă a stațiunilor agricole, fermelor și institutelor, care să se poată autosusține financiar din serviciile oferite. “Am constatat o proastă gestionare a stațiunilor, lucruri pe care nu le putem trece cu vederea. Vom analiza activitatea unor laboratoare, dacă nu au cercetare, proiecte, vom face loc altora.
Contractele de finanțare ale USAMV au contabilizat 25 milioane lei, dintre care 10 milioane din bani europeni, 9,3 milioane prin Programul Național de Cercetare, Dezvoltare, Inovare. Cele 16 proiecte depuse se ridică la 72 de milioane de lei, cele 10 contractate, la 15 milioane, iar cele 20 aflate în implementare, la 316 milioane.
“Vom renunța la câteva dintre aceste proiecte pentru că au nevoie de o cofinanțare consistentă din partea noastră, apar costuri mari, inflația este în creștere, deci va trebui să dăm înapoi în unele cazuri, să temporizăm, deoarece nu vor putea fi susținute în această perioadă delicată.
Printre proiectele cele mai importante se numără un restaurant cu spațiu de recreere în campusul actual – 21 milioane lei, etajarea Medicinei Veterinare – 46 milioane, modernizarea infrastructurii la baza de la Jucu – 73 milioane lei, digitalizarea instituției – 18 milioane.
Proiectul cel mai mare în care suntem angrenați îl reprezintă cel prin Consorțiul de Învățământ Dual Clujean, de la Șapca Verde, de 123 de milioane de lei, unde noi ne vom ocupa de partea de proiectare și de ridicare a construcției”.
Stațiunile universității – centre de profit
Bugetul de venituri și cheltuieli al USAMV indică o balanță pozitivă în 2024. Veniturile anuale s-au majorat de la 185 la 241 milioane lei, iar cheltuielile, de la 183 la 232 milioane.
Universitatea a obținut 14 milioane lei din cercetare, 9,2 milioane din finanțarea instituțională, 10 milioane din fonduri UE. Cuantumul burselor a urcat de la 12 la 22 milioane lei. La capitolul cheltuieli, ponderea o dețin salariile, 110 milioane lei. Rectorul USAMV a analizat patrimoniul din campus și unitățile subordonate.
“Toate stațiunile noastre sunt pe minus, cea din Apoldu poate trece pe plus dacă vinde toată marfa. Acolo am introdus soiuri noi, am crescut eficiența. Sunt însă lucruri deranjante în aceste stațiuni, creșterea animalelor este la pământ. Dorim să facem din aceste stațiuni niște centre de profit. Ar trebui să fie centre de cercetare și practică, dar dacă studenții și cadrele didactice nu le folosesc înseamnă că trebuie eliminate: mai bine le dăm înapoi statului sau le vindem.
Trebuie să alocăm fonduri substanțiale și pentru reparații, mai mult pentru clădirile noi decât pentru cele vechi, atât de bine au fost construite și realizate instalațiile, izolațiile. Avem nevoie de reabilitări la fațade, acoperișuri, greșelile de construcție sunt evidente. Vom redeschide magazinul propriu de la poarta principală de intrare a universității, studenții ne-au spus că este mult mai accesibil decât celălalt”.
Profesorul anului: cercetătorul Dan Vodnar
Raportul rectorului privind starea instituţiei de învăţământ este prevăzut în legea învățământului superior, acesta având obligaţia să prezinte anual, cel târziu până în prima zi lucrătoare a lunii aprilie a fiecărui an. Documentul este dezbătut în senat, făcut public pe site-ul instituţiei şi transmis tuturor părţilor interesate.
După prezentarea raportului, la instituția clujeană sunt premiate cadrele didactice ale anului, desemnate în urma unei evaluări interne, în 2024 profesorul anului fiind Dan Vodnar, președintele Senatului USAMV, unul dintre cei mai apreciați cercetători români la nivel internațional.
Cadrele didactice ale anului la USAMV:
- Profesor – Dan Vodnar 41.865 p.
- Conferențiar – Zorița Diaconeasa 23.077 p.
- Șef lucrări – Romina Marc 16.006 p.
- Asistent – Gheorghe Martău 12.575 p,
- Cercetător – Otilia Bobiș 11.061 p.
- Doctorand – Amalia Nemeș 8.497 p.
USAMV este continuatoarea instituției de învățământ agricol fondată pe domeniul Cluj-Mănăștur, amplasată în clădirile unei vechi mănăstiri, apoi ridicată la rang de academie. Este una din cele mai vechi școli superioare de agricultură din Europa. USAMV cuprinde facultățile de agricultură; horticultură și afaceri în dezvoltare rurală; zootehnie și biotehnologii; medicină veterinară; știința și tehnologia alimentelor; silvicultură și cadastru.
Stațiunile și fermele sale sunt amplasate în localitățile Cluj-Napoca, Jucu, Cojocna (Cluj), Apoldu de Sus (Sibiu). USAMV este membru fondator al Clusterului Agro Transilvania și a înființat Agronomia Agro Food Innovation, prima firmă creată de o universitate de științele vieții, care comercializează produsele marca Gourmeticus Academicum. USAMV deține mai multe magazine, în spații publice și private.